Riksdagens julklappspengar möjliggör viktiga satsningar i Österbotten

10.12.2021 kl. 11:24
Riksdagens finansutskott har i dag presenterat listan på de projekt som beviljas så kallade julklappspengar. På listan finns många för Österbotten viktiga projekt. Bland annat får korsningen mellan riksväg 8 och riksväg 19 i Ytterjeppo ett planeringsanslag på 150 000 euro. 

- Jag är väldigt glad över att Svenska riksdagsgruppen i år igen lyckats säkra anslag för många viktiga projekt i Österbotten. Ytterjeppokorsningen har länge varit i behov av en förbättring. En förbättring av korsningen är oerhört viktig för näringslivet i nejden, men också för att öka trafiksäkerheten i området. Vi har länge arbetat för en förbättring och det är bra att det här arbetet nu kan sättas igång, säger SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson


Utöver anslag till Ytterjeppokorsningen får krigsskadeståndsskeppet Vega i Jakobstad 70 000 euro och Viexpo 150 000 euro. 

- Krigsskadeståndsskeppet Vega är en viktig del av den finländska skeppsbyggarhistorien och dess museiverksamhet visar med vilken precision och skicklighet man i tiderna byggde fartyg i Finland, säger Henriksson.

Julklappspengar har också beviljats till förbättringen av Blaxnäsvägen i Närpes, planeringen av gång- och cykelvägar i Malax, förbättringen av Perusvägen i Kristinestad samt förbättringen av Vassorvägen i Vörå och Korsholm. Alla dessa projekt är sådana som Svenska riksdagsgruppen arbetat för.

- Fungerande infrastruktur är A och O för en levande landsbygd. Att vägarna är i skick är viktigt för regionens befolkning och näringsliv, säger Henriksson.

 
Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55