Hög tid att ta coronavaccinet!

30.10.2021 kl. 06:32
Det är mycket på gång.

I måndags deltog jag i regeringens seminarium som en del av EU:s framtidskonferens, ”Europa är vi”. Det handlar om att höra medborgarna i EU om teman som berör Europa och vår gemensamma framtid. Temat i måndags var delaktighet och jag fick diskutera vikten av att vi i Finland håller vår höga tillit till demokratin och hur vi ska få fler att vilja engagera sig i samhällsdebatten. På seminariet i Vasa deltog ett hundratal personer. Många av dessa var unga personer och vi fick tillsammans fundera på hur vi ska stärka ungas deltagande och öka deras intresse för politik. På onsdagen hade jag fyra remissdebatter i riksdagens plenum, varav en av dem var ett lagförslag om att det ska bli möjligt att rösta på garnisonerna. Det här gör det lättare för unga män och kvinnor att rösta. Något som efterfrågats från beväringarnas håll. Lagen blir permanent och i välfärdsområdesvalet i januari ska man då till exempel få rösta vid Nylands brigad.

 

Plenisalen är igen full av liv och debattglada riksdagsledamöter tack vare att vi nu kunnat släppa de coronarestriktionerna som vi tidigare har haft i riksdagen. Men vart är vi på väg då det gäller coronapandemin över lag? Fortfarande gäller att en hög vaccinationstäckning är nyckeln till framgång. Vi närmar oss en vaccinationstäckningsgrad på 80 procent, men ännu är det allt för många som inte tagit vaccinet. Viruset sprids och det sprids framförallt bland de ovaccinerade. THL har också nyligen kommit med krassa besked. Om man inte har fått vaccin och är vuxen, så kommer man med säkerhet att insjukna förr eller senare, och ju äldre man är dess allvarligare.

 

Den ovaccinerades risk att smittas är åtta gånger större än den vaccinerades och risken att man kommer att behöva sjukhusvård är 15-20 gånger högre hos den ovaccinerade. Av dem som nu vårdas på intensiven är merparten ovaccinerade. Vi kunde tidigare i veckan läsa i ÅU att hela 80 procent av dem som behövt vård på sjukhusavdelning och 90 procent av dem som behövt intensivvård har varit ovaccinerade. Jag är därför mycket glad att vi nu ser att intresset för att ta vaccinet ökat i Egentliga Finland den senaste veckan. Vaccinet skyddar både dig själv och andra. Så ta vaccinet om du inte ännu gjort det!


Det är också med oro jag följt med situationen på våra sjukhus. Totalt vårdas nu ett trettiotal patienter på intensivavdelningarna runt om i vårt land. I vissa fall har planerade operationer fått flyttas framåt för att det inte funnits tillräckligt mycket plats på intensiven. Bland annat tidigare riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos berättade förra veckan att hennes hjärtoperation inhiberades i sista stund på grund av att två icke vaccinerade patienter behövde platserna på intensiven vid ÅUCS. Det var bra att hon ändå kunde opereras följande dag. Hon är förstås inte den enda som drabbats.


Vårdpersonalen drar ett tungt lass och hur vi nu agerar härifrån framåt avgör hur vintern kommer se ut. Coronaviruset har visat sig vara mycket segt. Det kommer inte att försvinna i vinter eller nästa år. Därför hoppas jag att alla vi som kan ta vaccinet gör det. Vi är nyckelspelarna i kampen mot viruset. Lyckas vi få upp vaccinationstäckningen tillräckligt högt, ja då behövs heller inte coronapasset. Lyckas vi inte, blir coronaintyget vårt verktyg för att hålla samhället öppet så långt som möjligt. Det möjliggör att vi kan hålla evenemang och restauranger öppna när epidemiläget försämras.

 
Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50