Responsdebatt om statsrådets redogörelse om EU-politiken

27.10.2021 kl. 14:50
Gruppanförande 27.10.2021, ledamot Eva Biaudet framförde talet.

Ärade talman,

 

Det är av högsta vikt att riksdagen en gång per valperiod får behandla Finlands EU-politik som en bred och djup helhet. Jag vill också tacka ordförande för stora utskottet, Satu Hassi, för att hon så väl har hållit i trådarna.

 

Redogörelsens stora teman är de förändrade stormaktsförhållandena, klimatfrågan och målsättningarna för en hållbar utveckling. Jag vill också särskilt lyfta fram migrationen. Migrationen påverkar många faktorer som anknyter till välfärden och tryggheten i samhället.

SFP:s och svenska riksdagsgruppens ståndpunkt är att ett starkt EU-medlemskap ligger i Finlands intresse. Finland är ett öppet samhälle och har en ekonomi som är beroende av exporten och investeringarna.

Finland är i högsta grad en del av EU:s inre marknad. EU:s återhämtning bygger på en hållbar tillväxt. Nya arbetsplatser ska skapas genom att främja den gröna och digitala omställningen.

Och det kan inte betonas tillräckligt: Omställningen inom EU till en klimatneutral ekonomi ska vara en central konkurrensfaktor som öppnar nya möjligheter – som ger nya jobb, utbildningsmöjligheter, forskningsprojekt och i slutändan export.

 

Vi vill se en union där demokratin, rättsstatsprincipen och de grundläggande mänskliga rättigheterna ligger i botten för politiken. EU:s värderingar ska bygga på jämställdhet, antirasism och könsminoriteters likabehandling.

För SFP är det viktigt att vart och ett land bär ansvar för sin egen skuldsättning och den sociala tryggheten bäst sköts av medlemsländerna själva.

Under förra veckans toppmöte i Bryssel prövades rättsstatsprincipen hårt. Polens regering har genom målmedvetna åtgärder äventyrat landets domstolsväsendes oavhängighet. Jag var själv förra vecka i Polen och det som sker där är mycket oroväckande – även kränkningarna av mänskliga rättigheter, alldeles särskilt kvinnors rätt till sexualhälsa och rätten till abort.

Vi anser att det är bra att statsminister Marin har varit tydlig då hon förutsätter att EU-kommissionen bör reagera på situationen i Polen med alla metoder som kommissionen har. Det betyder också att finansieringsvapnet kan tillgripas. Här kan vi också notera att utfästelsen att inte ge EU-stöd till regioner som deklarerat sig hbtq-fria ledde till resultat. De homofoba deklarationerna drogs till största delen tillbaka.

 

Ärade talman,

Enskilda länders kränkningar av rättsstatsprincipen skymmer lätt undan de stora visioner för Europa som man varje dag arbetar för inom unionen. Precis som det konstateras i redogörelsen har EU-medlemskapet för oss finländare betytt låga räntenivåer, frihet att som EU-medborgare resa och arbeta och studera med stöd av Erasmusprogrammet på unionens område. Dessutom har vi kunnat räkna med kännbar finansiering av många nationella forsknings- och investeringsprojekt.

Det vi behöver den Europeiska unionen mest för är naturligtvis klimatfrågan som inte kan vänta, utan kräver målmedvetna insatser som Europa har nytta av att samordna.

 

I fokus nu är det så kallade 55-beredskapspaketet ”fit for 55” – ett omfattande paket som ska se till att de förpliktelser som finns i EU:s klimatlag blir genomförda i praktiken. Programmet är ambitiöst med nya energilösningar, klimatsnålare trafiksystem och flera andra åtgärder. För oss i SFP är det viktigt att vi kan få till stånd åtgärder som är trovärdiga och förenliga med Parisavtalets löften.

Vi delar den grundsyn som finns i redogörelsen: Utsläppshandeln har en central roll för att nå ett koldioxidneutralt samhälle.  Genom enhetlig och tillräckligt hög prissättning av utsläpp uppnås utsläppsminskningsmålen mest kostnadseffektivt.

 

I redogörelsen understryks att medlemsländerna bör nå enighet om att förnya den gemensamma asylpolitiken, med en stark grund i våra internationella människorättsförpliktelser. Det är viktigt att dela ansvaret för skyddet av flyktingar och situationen i Afghanistan understryker det.

Varken hybridhot från Belarus där utsatta flyktingar hänsynslöst används som människosköldar, eller flyktingkriser, bör kunna vara orsak till att ge avkall på våra värderingar. Särskilt behöver vi ta hänsyn till kvinnors, barns och andra sårbara gruppers behov av skydd.

 

Europa behöver vara attraktivt för migration av olika slag, för att balansera försörjningskvoten i ett åldrande samhälle. Att locka till oss arbetsrelaterad invandring, familjer som varaktigt vill bo här är det vi nu borde jobba på. Det är inte bara vädret som kan kännas svårt för inflyttare. Samhällsklimatet behöver bli välkomnande och inkluderande också.

Vår framtid kan inte byggas på rädsla för andra människor. Vi kan lyckas med integrationen om vi vill.

Svenska Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Revisionsutskottets betänkande om informationsstyrning inom social- och hälsovården

Den första juni ifjol trädde lagändringen som innebär att revisionsutskottets uppdrag finns upptaget i grundlagen ikraft. Revisionsutskottets roll och arbete är viktigt. Att riksdagen har ett eget organ som på en allmän nivå övervakar användningen av statsfinanserna och kan påtala brister samt lyfta upp frågor till diskussion stärker riksdagens roll som det ledande statsorganet. Gällande just denna diskussion är det bara synd att såväl tidpunkt som tema sammanfaller med interpellationen vi diskuterade i tisdags.
16.10.2008 kl. 17:45

Remissdebatt om statsrådets innovationspolitiska redogörelse

Innovationspolitik är ett relativt abstrakt tema – och jag är inte helt säker på om redogörelsen som sådan lyckas räta ut alla frågetecken, eftersom de konkreta angreppssätten och åtgärderna emellanåt förblir aningen ogripbara. Detta berör alla teman som man spontant anser borde finnas med i innovationspolitiken: Utvecklingen och forskningen som en bas att stå på, behovet av finansiering och riskfinansiering, behovet av kunnande, kompetens och företagande samt de utmaningar som globaliseringen medför. Att på ett framgångsrikt sätt genomföra de förslag som statsrådet framför i redogörelsen kräver en väl genomtänkt och konkret verkställighetsplan som är förankrad i både budget och rambudget.
15.10.2008 kl. 16:15

Interpellationsdebatt om en hygglig nivå på primärvården

Att oppositionen väljer att interpellera just nu är ingen slump – vi har ju kommunalval om dryga två veckor. Men att diskutera primärhälsovården, som är en av de viktigaste kommunala serviceformerna, passar Svenska riksdagsgruppen alldeles utmärkt. Finland är ett välfärdsland. Värdig vård för alla är en av våra dyrbaraste grundlagsenliga rättigheter. Oberoende av var man bor, oberoende av ålder och sjukdom måste rätten till god vård också förverkligas i praktiken.
14.10.2008 kl. 15:15

Statsrådets redogörelse för genomförandet av integrationslagen

Finland är en del av Europeiska Unionen och en global värld där människor i större utsträckning än tidigare rör sig mellan länder och arbetsmarknader. Under de följande tio åren behöver Finland nya invandrare också av den orsaken att fler än hundratusen personer på grund av åldersstrukturen försvinner ur arbetslivet, många av dem i samhällets nyckelfunktioner.
07.10.2008 kl. 15:30

Remissdebatt om budgetförslaget 2009

Ett lands framgång beror på många saker, bland dem kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet samt naturligtvis sysselsättningen. Trots att det budgetförslag som nu presenterats inte som sådant särskilt har utgetts för att vara en sysselsättningsbudget finns det många element som stöder sysselsättning och företagande.
16.09.2008 kl. 15:45

Interpellation om tryggande av universitetens ställning och verksamhetsförutsättningar

Kompetens, företagsamhet och förnyelseförmåga utgör grunden för en ökad välfärd. Det slår regeringen Vanhanens program fast. Regeringen har i sitt program slagit fast att målsättningen för finansieringen av forskning och utveckling är att den offentliga finansieringen ska stiga till fyra procent av bruttonationalprodukten. Regeringen har även bestämt att den offentliga basfinansieringen till universiteten ska öka över hela linjen. Donationer till stöd för vetenskaplig verksamhet har dessutom redan i hög grad gjorts avdragbara i beskattningen.
21.05.2008 kl. 16:15

Responsdebatt om regeringens budgetramar för 2009-2012

Finansutskottet konstaterar att ekonomin och sysselsättningsutvecklingen i Finland varit oerhört stark och tillväxten beräknas ännu fortsätta även om tydliga tecken på avmattning nu finns. Utskottet betonar två frågor som fördunklar de ekonomiska utsikterna. Den ena är den takt varmed befolkningen nu åldras och den andra är de utmaningar klimatförändringen för med sig. Svenska riksdagsgruppen anser att det i båda dessa fall framför allt gäller att föra en ansvarsfull politik som beaktar förändringsfaktorer med ett pro-aktivt grepp. Både den pågående kommunreformprocessen och produktivitetsprogrammet är exempel på åtgärder som stöder en anpassning till morgondagens verklighet. Den klimatpolitiska redogörelsen å sin sida, som avges på hösten, ger svar på hur regeringen anser att klimatförändringen skall tacklas
20.05.2008 kl. 15:00