Dagen som förändrade världen

09.09.2021 kl. 11:20
Idag för exakt 20 år sedan flög de två kapade passagerarplanen in i World Trade Center tornen i New York.

Tornen var inte bara stora arbetsplatser utan en symbol för västvärlden. Ett landmärke för städernas stad i ledaren för den fria världen, USA.

Nästan alla finländare som var tillräckligt gamla vet exakt var de befann sig då det inträffade. Jag följde händelserna noga i Mariehamn efter att ha slutat sista lektionen för dagen i Ålands Lyceum. Det var en fruktansvärd sak att bevittna och man visste direkt att det skulle bli en historisk händelse. Lite visste man dock då om hur mycket händelsen skulle förändra världen i grunden samt få stor indirekt betydelse också på Finland.

Några dagar efter attacken sade USA:s dåvarande president George W Bush, i ett gemensamt plenum för både representanthuset och senaten i den amerikanska kongressen, att alla nationer i alla regioner i världen måste besluta om man antingen är med USA eller är med terroristerna. Några veckor senare inleddes invasionen av Afghanistan där Talibanerna skyddade Usama-bin-Laden och terrornätverket Al-Qaida. I likhet med övriga västvärlden följde Finland naturligt beslutet att vara med USA. Vi blev en del av den internationella koalition som stannade i Afghanistan i nästan 20 år.

Under dessa 20 år har USA, västvärlden och världen förändrats på ett sätt som var svårt att tänka sig på morgonen den 11 september 2010, innan attackerna. Al-Qaida kan nog inte i sin vildaste fantasi ha kunnat föreställa sig hur man skulle komma att förändra världen genom de konsekvenser som deras attacker ledde till. Det är omöjligt att veta hur världen skulle ha sett ut utan terrorattackerna. Det är ändå mycket svårt att tro att USA skulle ha invaderat Afghanistan, eller Irak några år senare utan händelserna den 11 september. I sin tur är det mycket svårt att tro att Donald Trump hade blivit USA:s president utan kriget i Irak.

USA:s invasion av Irak och avpolletterandet av Saddam Hussein skapade också i praktiken förutsättningar och grogrund för att terrornätverket ISIS skulle skapas, och som gjorde att USA på nytt behövde gå in i Irak. Den typs nationsbyggande som USA och västvärlden försökt sig på, och tyvärr misslyckats med i både Afghanistan och Irak, hade sannolikt aldrig hänt utan den 11 september 2001. Följderna av Afghanistan och Irak kommer synas länge eftersom det upptagit stora resurser och mycket fokus av västvärlden. Det har också haft följdeffekter på hela maktbalansen i regionerna, i synnerhet i Iraks närhet. Det har också påverkat Irans relation till omvärlden då president Bush i januari 2002 i sitt tal till nationen utmålade Irak, Iran och Nordkorea till ondskans axelmakter. Det talet hade aldrig skrivits på det sättet utan händelserna den 11 september. För att inte tala om den misstänksamhet som vuxit mellan religioner och kulturer som påverkat samhällen och retoriken i debatten, också i Finland.

Idag 20 år efter de hemska attackerna på USA, som för evigt etsat sig fast på våra näthinnor, kan vi konstatera att händelsen skulle förändra hela världen på ett nästan ofattbart sätt. Frid över offrens minne.

Mats Löfström

Gruppanföranden

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30