Bergqvist kräver åtgärder för att trygga smidiga FPA-taxiresor

24.09.2021 kl. 15:20
Enligt konkurrens- och konsumentverkets tolkning av taxilagen måste det ske ändringar i hur FPA-taxiresor ordnas från skärgården och glesbygdsområden. Ändringarna bekymrar riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP), som idag har lämnat in ett skriftligt spörsmål till regeringen där hon kräver åtgärder för att trygga smidiga FPA-taxiresor även framöver.

Tidigare har en taxi från skärgården eller glesbygdsområden kunnat vänta på kunden under ett sjukhusbesök, ifall hemresan tar längre tid än själva sjukhusbesöket. Det här tolkar nu konkurrens- och konsumentverket att snedvrider konkurrensen och returresan måste nu öppnas upp för vilken taxichaufför som helst.


- Möjligheten att anlita samma taxibil för returresan är bekvämare för kunden, mer miljövänligt och helhetsekonomiskt förnuftigt. Öppnas returresan upp för konkurrens finns risken för dubbla körningar med tomma taxibilar vilket inte kan ses som försvarbart eller ens önskvärt, säger Bergqvist.

Bergqvist efterlyser åtgärder för att garantera smidiga FPA-taxiresor för kunderna på ett sätt så att man även tryggar tillgången till taxin i skärgården och på glesbygden.

- Indirekt leder den här tolkningen till att det blir svårare att få taxiskjuts i glesbygden. Det här kan på sikt också hota skoltransporterna på små orter. Taxiföretagare överväger redan nu att sluta sin verksamhet eftersom det inte kommer vara lönsamt, ifall FPA-taxiresorna faller bort, säger Bergqvist.

Riksdagsledamöterna Veronica Rehn-Kivi (SFP), Anders Norrback (SFP), Joakim Strand (SFP), Mikko Ollikainen (SFP) och Ålands riksdagsledamot Mats Löfström har även undertecknat spörsmålet.
Sandra Bergqvist

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00