Inresebegränsningarna borde inte förlängas ytterligare, åtminstone inte för övriga Norden.

22.09.2021 kl. 15:25

Riksdagen debatterade idag regeringens förslag att förlänga inresebegränsningarna till den 31 december. De är med gällande lag bara i kraft till den 15 oktober. Ålands riksdagsledamot Mats Löfström deltog i debatten och konstaterade bland annat följande saker:


- Det är mycket viktigt att riksdagen granskar om det faktiskt är motiverat att förlänga inresebegränsningarna. Vaccinationerna går framåt i snabb takt. Vaccinerna är effektiva och få finländare vårdas idag för allvarlig sjukdom i covid-19. Finlands hantering av coronapandemin har lyckats och just därför har regeringen beslutat att samhället ska öppnas upp. Det behöver också synas vid gränserna, säger riksdagsledamot Mats Löfström.

- Hälsokontrollerna är byråkratiska, dyra att arrangera och har åtminstone på Åland inte haft någon betydelse för pandemihanteringen. Det är därför relevant att fråga om det är rätt prioritering, i synnerhet att testa inresande från områden med en lägre incidens än områden i Finland, eftersom pengarna som finansierar detta i praktiken kommer vara bort från någon annan offentlig service på sikt då vi kommer behöva spara för att få de offentliga finanserna i balans, säger Löfström.

Hälsokontrollerna ställer också till praktiska problem för gränssamhällen såsom Åland med en livlig trafik till Sverige. Den som är fullt vaccinerad har rätt att resa in i Finland utan krav på extra test, problemet är att alla ungdomar inte är vaccinerade ännu.

- På Åland har det resulterat att exempelvis åländska fotbollslag inte kunnat delta i de svenska serier man av geografiska orsaker spelar i. Detta på grund av att ungdomarna i de svenska lagen inte ännu fått två doser vaccin och därför inte fått resa in till Åland utan extra test. Det här har gjort att åländska lag uteslutits ur de svenska serierna och att ungdomar nu slutar, vilket är och känns helt orimligt, säger Löfström.

- Torneå och Lappland har en liknande situation som Åland men där har regionerna fått undantag och behöver inte arrangera hälsokontroller, ett undantag som Åland också skulle behöva men som man inte fått och som har gjort utformningen orättvis. Av den anledningen borde åtminstone gränssamhällen få undantyag gällande förlängningen av begränsningarna, något som inte skulle äventyra den nationella strategin, även om det också är motiverat att frångå begränsningarna helt och hållet, i synnerhet från övriga Norden något som både näringslivet och facken också vill, säger Löfström.


 
Mats Löfström

Gruppanföranden

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00