Finansministeriets förslag om att höja hushållsavdraget är mycket välkommet

12.08.2021 kl. 16:30

SFP:s ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson är mycket nöjd med finansministeriets förslag om ett tvåårigt försök där hushållsavdraget höjs märkbart.

- Jag är väldigt glad över finansministeriets förslag om ett tvåårigt försök där hushållsavdraget höjs märkbart. Detta har jag och SFP jobbat länge före. Jag är nöjd att SFP:s målmedvetna arbete för att höja hushållsavdraget nu ger resultat. Jag vill tacka finansminister Saarikko för detta utmärkta förslag, säger justitieminister Henriksson.

- Detta förslag är väldigt viktigt med tanke på sysselsättningen. Jag är övertygad att ett högre hushållsavdrag skulle höja sysselsättningsgraden. När hushållen köper mer tjänster gynnas företagen. Det är viktigt att minnas att nya arbetsplatser skapas fram för allt i små- och medelstora företag. I och med detta förslag skapas en situation där alla vinner – företagen, arbetstagarna och hushållen.

I finansministeriets förslag förverkligas det tvååriga försöket med hushållsavdraget enligt den modell som var upp i samband med regeringens halvtidsria våren 2021: Hushållsavdragets maximibelopp för hushållsarbete samt  vård- och omsorgsarbete höjs från 2250 euro till 3500 euro samt den avdragbara andelen från 40 till 60 procent.
Hushållsavdraget höjs också i motsvarande grad åren 2022-2027 gällande ersättande av oljeuppvärmning.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00