Skogspolitiken behöver också framöver vara en nationell angelägenhet 

08.07.2021 kl. 11:44
Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, betonar vikten av att den skogsstrategi som EU håller på att utarbeta är balanserad och lyfter upp alla värden som skogen ger på ett balanserat sätt.

Skogen är viktig för EU ur flera perspektiv: socialt, ekonomiskt och ur miljösynvinkel. Skogen är speciellt viktig för oss finländare.

- Medlemsländernas syn på skogsfrågor skiljer sig mycket från varandra. Skogen är viktig för alla – men på väldigt olika sätt. Det är därför logiskt och mest ändamålsenligt att EU:s skogsstrategi görs på en övergripande strategisk nivå medan själva skogspolitiken så som tidigare bör skötas nationellt så att den bäst beaktar de nationella och lokala förhållandena, säger Blomqvist.

- De linjedragningar Finlands regering har gjort gällande skogsfrågorna i EU är bra och har ett helhetsperspektiv som vi bättre måste förmedla till beslutsfattarna i Bryssel. Det är viktigt att skogsstrategin ger möjlighet till ett bärkraftigt nyttjande av skogen, att den respekterar ägarnas rättsskydd och att den samtidigt bidrar till att nå klimat- och biodiversitetsmålen, understryker minister Blomqvist.

Blomqvist poängterar att skogens och skogsprodukternas roll har blivit ännu viktigare än tidigare då vi allt mera kan använda trä för att ersätta fossila material. Träbaserade material kan till exempel användas i klimatsmarta bioplaster som ersätter vanlig traditionell plast i t.ex. dricksflaskor, medan ett ökat träbyggande lagrar kol för en lång tid framåt. 

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00