Nya vårdmetoder måste också göras tillgängliga för patienter i Finland

08.06.2021 kl. 16:17
Riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi (SFP) har idag lämnat in ett skriftligt spörsmål om att göra nya vårdmetoder tillgängliga för patienter i Finland.

Ca 300 000 finländare har någon sällsynt sjukdom för vilken det i många fall inte finns någon vård att få. Det görs ändå stora framsteg i utvecklingen av läkemedel inom cell-, vävnads- och genterapin. Med hjälp av nya vårdformer kunde man behandla sjukdomens ursprung istället för följder och symptom. Det har ändå varit utmanande att ta dessa i bruk inom det finska sjukvårdssystemet. 

 
- Vårt system har utvecklats för att bedöma traditionella vårdmetoder. Nu borde vi ta i bruk också sådana vårdmetoder där patienten får behandling endast en gång istället för att vara bunden till ett livslångt läkemedelsbruk. Genom att få effektiv behandling i ett tidigt livsskede kan vi sänka på patientens läkemedelskostnader markant samtidigt som det mänskliga lidandet minskar, säger Rehn-Kivi.
 
I Finland är det tjänsteutbudsrådet inom social- och hälsovården (Palko), som verkar under social- och hälsovårdsministeriet, som ger rekommendationer om vilka forsknings-, vård- och rehabiliteringstjänster som ska ingå i tjänsteutbudet. Enligt Rehn-Kivi borde man se över Palkos utvärderingsprocesser och göra det mer strukturerat och diskuterande. Exempel kunde man ta till exempel från Sverige och Danmark.
 
- För att vi ska kunna få största möjliga nytta av nya vårdmetoder är en tidig diagnos avgörande. Vi bör satsa mera på bland annat screeningar för att uppdaga också sällsyntare sjukdomar i tid. Samtidigt är det viktigt att utveckla samarbetet och växelverkan mellan alla aktörer inom social- och hälsovårdsbranschen för att möjliggöra bättre vård för alla patienter, säger Rehn-Kivi.

 
Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00