För ett framgångsrikt Finland!

15.05.2021 kl. 10:26
I politiken kan det ibland svänga snabbt. Det som normalt för regeringen borde ha varit en tvådagars halvtidsria blev en utdragen historia.

Kvintetten, dvs regeringens fem partiledare, förhandlade på Ständerhuset i ca 10 dagar om vägen framåt för vårt land. En fullskalig regeringskris var nära. Till slut hittade vi de kompromisser som krävdes så att regeringen kunde fortsätta att tillsammans lotsa Finland vidare.

 

Just nu lever vi i ett brytningsskede av coronapandemin, en pandemi som har drabbat hela världen. I Finland har antalet fall sjunkit och vaccinationstäckningsgraden ökar ständigt. Vi har en s.k. exitplan och nu öppnar vi upp samhället steg för steg. Vi ser fram emot att världen så småningom kommer igång igen och världsekonomin liksom Finlands ekonomi förväntas sätta fart i år.

 

I Finland har vi många exportföretag som behöver goda verksamhetsförutsättningar, också i framtiden. Det är centralt att kunderna ute i världen fortsätter beställa varor och tjänster av oss. Om efterfrågan sinar påverkas också arbetstillfällena i vårt land negativt. Därför ligger det i vårt intresse att EU:s inre marknad återhämtar sig från coronakrisen så snabbt som möjligt. EU är Finlands viktigaste exportmarknad, något som man bör komma ihåg i diskussionen om stimulanspaketet.

 

Riksdagens grundlagsutskott slog för ett par veckor sedan fast att stödpaketet måste godkännas med 2/3 majoritet. Strax efteråt meddelade Samlingspartiet att de tänker rösta blankt i frågan. Det vill säga de inte skulle ta ställning. Förra veckan ändrade partiet åsikt och meddelade att en majoritet av partiets ledamöter nog kommer att stöda paketet. En del kommer att rösta nej. Ett dylikt velande kring en så stor och för hela vårt land och EU avgörande fråga har jag sällan sett. Allra minst från ett parti som säger sig vara EU- och företagarvänligt. För en stund lekte jag med tanken – vad månne Angela Merkel sagt till sin partikamrat Petteri Orpo om de hade träffats? Att rösta något annat än för paketet är ansvarslöst med tanke på de konsekvenser det kunde få. I skrivande stund är det ännu öppet när omröstningen sker. Sannfinländarna tar tillfället i akt att fördröja processen och lägga långvariga spelregler för riksdagen på prov.

 

Finlands väg framåt ska handla om tillväxt, konkurrenskraft, kunnande, sysselsättning, investeringar och en välmående befolkning med en positiv framtidstro. Vi måste våga tro på oss själva och på framtiden. Det står ändå klart att vi inte kan fortsätta skuldsätta oss från år till år. Nu behövs en trovärdig ekonomisk politik som på sikt stävjar skuldsättningen. Jag är därför glad att vi i halvstidsrian fick ett resultat som stärker företagens verksamhetsförutsättningar. Vi höjer varken skatterna för företag eller på arbete. Dessutom fattade vi beslut om sysselsättningsåtgärder som sammanlagt kan ge 40 000 till 44 500 arbetsplatser. Det handlar bland annat om att främja arbetshälsan och att kommunerna ska få ansvaret för TE-byråernas tjänster.

 

För mig och SFP var det också mycket viktigt att vi fattade beslut om att utveckla hushållsavdraget. Den som byter ut sin oljepanna nästa år kan få ett avdrag på upp till 3500 €. Det här är en tydlig åtgärd för att främja en grön omställning. Dessutom kommer vi i samband med budgetrian 2021 göra en linjedragning om ett tvåårigt försök med hushållsavdraget och en utredning för hur hushållsavdraget kan utvidgas till att omfatta andra energirenoveringar och renoveringar som görs av husbolag. Jag är övertygad om att en breddning av hushållsavdraget genererar såväl nya arbetsplatser som stävjar den gråa ekonomin.

 

Förra veckan fick vi också glädjande nyheter när finansministeriet i sitt bottenförslag till tredje tilläggsbudgeten föreslog att Rävsundsbron och Hessundsbron i Pargas ska förnyas. Det här är ett projekt vi i SFP sett som absolut nödvändigt och som vi länge arbetat för. Jag vill också tacka alla de lokala och regionala aktörerna som tillsammans jobbat för saken. Det slutliga beslutet i frågan görs inom maj månad.

 

Politik handlar om samhällsbygge, på alla nivåer - internationell, nationell men även lokal nivå. Det handlar om värderingar, i slutändan om hur din och min vardag fungerar. Det här arbetet börjar på lokal nivå. Därför är det kommande kommunalvalet också så viktigt. Det handlar om hur våra kommuner och städer styrs i framtiden. Använd din demokratiska rättighet. Att rösta är att påverka!

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00