För ett framgångsrikt Finland!

15.05.2021 kl. 10:26
I politiken kan det ibland svänga snabbt. Det som normalt för regeringen borde ha varit en tvådagars halvtidsria blev en utdragen historia.

Kvintetten, dvs regeringens fem partiledare, förhandlade på Ständerhuset i ca 10 dagar om vägen framåt för vårt land. En fullskalig regeringskris var nära. Till slut hittade vi de kompromisser som krävdes så att regeringen kunde fortsätta att tillsammans lotsa Finland vidare.

 

Just nu lever vi i ett brytningsskede av coronapandemin, en pandemi som har drabbat hela världen. I Finland har antalet fall sjunkit och vaccinationstäckningsgraden ökar ständigt. Vi har en s.k. exitplan och nu öppnar vi upp samhället steg för steg. Vi ser fram emot att världen så småningom kommer igång igen och världsekonomin liksom Finlands ekonomi förväntas sätta fart i år.

 

I Finland har vi många exportföretag som behöver goda verksamhetsförutsättningar, också i framtiden. Det är centralt att kunderna ute i världen fortsätter beställa varor och tjänster av oss. Om efterfrågan sinar påverkas också arbetstillfällena i vårt land negativt. Därför ligger det i vårt intresse att EU:s inre marknad återhämtar sig från coronakrisen så snabbt som möjligt. EU är Finlands viktigaste exportmarknad, något som man bör komma ihåg i diskussionen om stimulanspaketet.

 

Riksdagens grundlagsutskott slog för ett par veckor sedan fast att stödpaketet måste godkännas med 2/3 majoritet. Strax efteråt meddelade Samlingspartiet att de tänker rösta blankt i frågan. Det vill säga de inte skulle ta ställning. Förra veckan ändrade partiet åsikt och meddelade att en majoritet av partiets ledamöter nog kommer att stöda paketet. En del kommer att rösta nej. Ett dylikt velande kring en så stor och för hela vårt land och EU avgörande fråga har jag sällan sett. Allra minst från ett parti som säger sig vara EU- och företagarvänligt. För en stund lekte jag med tanken – vad månne Angela Merkel sagt till sin partikamrat Petteri Orpo om de hade träffats? Att rösta något annat än för paketet är ansvarslöst med tanke på de konsekvenser det kunde få. I skrivande stund är det ännu öppet när omröstningen sker. Sannfinländarna tar tillfället i akt att fördröja processen och lägga långvariga spelregler för riksdagen på prov.

 

Finlands väg framåt ska handla om tillväxt, konkurrenskraft, kunnande, sysselsättning, investeringar och en välmående befolkning med en positiv framtidstro. Vi måste våga tro på oss själva och på framtiden. Det står ändå klart att vi inte kan fortsätta skuldsätta oss från år till år. Nu behövs en trovärdig ekonomisk politik som på sikt stävjar skuldsättningen. Jag är därför glad att vi i halvstidsrian fick ett resultat som stärker företagens verksamhetsförutsättningar. Vi höjer varken skatterna för företag eller på arbete. Dessutom fattade vi beslut om sysselsättningsåtgärder som sammanlagt kan ge 40 000 till 44 500 arbetsplatser. Det handlar bland annat om att främja arbetshälsan och att kommunerna ska få ansvaret för TE-byråernas tjänster.

 

För mig och SFP var det också mycket viktigt att vi fattade beslut om att utveckla hushållsavdraget. Den som byter ut sin oljepanna nästa år kan få ett avdrag på upp till 3500 €. Det här är en tydlig åtgärd för att främja en grön omställning. Dessutom kommer vi i samband med budgetrian 2021 göra en linjedragning om ett tvåårigt försök med hushållsavdraget och en utredning för hur hushållsavdraget kan utvidgas till att omfatta andra energirenoveringar och renoveringar som görs av husbolag. Jag är övertygad om att en breddning av hushållsavdraget genererar såväl nya arbetsplatser som stävjar den gråa ekonomin.

 

Förra veckan fick vi också glädjande nyheter när finansministeriet i sitt bottenförslag till tredje tilläggsbudgeten föreslog att Rävsundsbron och Hessundsbron i Pargas ska förnyas. Det här är ett projekt vi i SFP sett som absolut nödvändigt och som vi länge arbetat för. Jag vill också tacka alla de lokala och regionala aktörerna som tillsammans jobbat för saken. Det slutliga beslutet i frågan görs inom maj månad.

 

Politik handlar om samhällsbygge, på alla nivåer - internationell, nationell men även lokal nivå. Det handlar om värderingar, i slutändan om hur din och min vardag fungerar. Det här arbetet börjar på lokal nivå. Därför är det kommande kommunalvalet också så viktigt. Det handlar om hur våra kommuner och städer styrs i framtiden. Använd din demokratiska rättighet. Att rösta är att påverka!

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00