Vårdreformen är grundlagsenlig även om vissa preciseringar kommer behövas

21.05.2021 kl. 16:24
Grundlagsutskottet godkände utlåtande om vårdreformen - reformen är grundlagsenlig även om vissa preciseringar kommer behövas

Grundlagsutskottet godkänner på det stora hela förslaget till reform. Det är det centrala och behandlingen av reformen kan gå vidare. Modellen som helhet är förenlig med grundlagen. Utskottet slår ändå fast krav på vissa preciseringar, framförallt på fyra områden, men det handlar inte om några oöverstigliga hinder för reformen men är viktiga saker som behöver preciseras och förtydligas så att man säkerställer att det är förenligt med grundlagen, säger Mats Löfström, Svenska riksdagsgruppens vice ordförande, Ålands riksdagsledamot och medlem av grundlagsutskottet.

Dessa saker gäller bland annat överföring av kommunal egendom, Helsingfors speciallösning, överföring av egendom som utlokaliserats samt dataskydd av personuppgifter.
 
Det här är på så vis historiskt. Alla tidigare gånger har problemen med grundlagen varit stora och krävt djupgående ändringar. Man har nu kunnat ta lärdom av grundlagsutskottets tidigare praxis för att på förhand kunna undvika problem, vilket nu syns i resultatet. Utskottet tar inte ställning till de politiska aspekterna i reformen, utan har enbart granskat lagförslagets förhållande till grundlagen. Den politiska behandlingen fortsätter nu i social- och hälsovårdsutskottet, säger Löfström.

Allt utgår från rätten till tillräckliga social-, hälsovårds- och sjukvårdstjänster vilket tryggas i grundlagen (19§). Nylands särlösning godkänns av utskottet. Finansieringen, en annan stor fråga, bedöms vara tillräcklig och arrangemangen är förenliga med grundlagen.
  
Tidtabellen för reformen är stram, men hänger nu på social- och hälsovårdsutskottet samt att regeringen hittar lösningar för de punkter där grundlagsutskott begärt preciseringar, säger Löfström.

Löfström är nöjd med skrivningarna om språkliga rättigheterna.
 
De språkliga skrivningarna är starka och mycket tillfredsställande i vårt enhälliga utlåtande. Språkliga rättigheter måste fungera också i praktiken, säger Löfström.

Utskottet slår också fast att gränskommuner, såsom exempelvis österbottniska Kronoby, ska ha möjlighet att fortsätta med avtal mellan välfärdsområdena, vilket i praktiken betyder att vården kan fortsätta som idag. Utskottet slår också fast att reformen måste vara kostnadsneutral för Åland. Åland berörs inte i övrigt direkt av reformen eftersom social- och hälsovård är Ålands självstyrelses behörighet.

Mats Löfström

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30