God ekonomi kräver rätta prioriteringar

19.05.2021 kl. 16:54
Riksdagen har idag fört remissdebatt om planen för de offentliga finanserna för åren 2022–2025.

Finland har ett tryggt och fungerande samhälle som har betydelse för att kunna locka investeringar och utländsk arbetskraft. Vi har förnybara råvaror och är ett välutbildat folk. En stor global efterfrågan på digitalt kunnande och avancerad miljöteknologi, är en stor fördel för Finland. I svenska riksdagsgruppens gruppanförande underströk riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi att det finländska ekonomiska utgångsläget generellt är gott.

SFP anser att regeringen prioriterar rätt då man inte skär i social- och hälsovårdens och skolorna anslag då budgetramen balanseras år 2023 och anser det också viktigt att resurserna för rättsvården inte skärs ned. En högre sysselsättningsgrad är ändå A och O.

I gruppanförandet lyfte Rehn-Kivi upp den mentala ohälsan som drabbar allt fler mänskor, inte minst efter coronapandemin.

  • Psykisk ohälsa är för tillfället den största orsaken till att en mänska blir arbetsoförmögen och den kostar samhället miljarder årligen. Att prioritera den mentala hälsan är en oersättligt viktig satsning på det mänskliga välbefinnandet men också en nödvändig investering som på sikt stärker både ekonomin och sysselsättningen, säger Rehn-Kivi.
Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00