Svart tisdag - men mot ljusare dagar

01.05.2021 kl. 11:40
Under de senaste åren har begreppet Black Friday, handelns readag som även kan ses som ett startskott på julhandeln, blivit allt bekantare för oss alla.

Däremot har åtminstone inte jag hört talas om en svart tisdag. Om någon dag närmar sig begreppet det i vår politiska närhistoria så var det nog i tisdags. Det hände, och det hände verkligen mycket, på flera olika plan.

 

Förmodligen kommer det i sinom tid att skrivas flera avhandlingar om dagen, åtminstone om den här veckan.

 

Förväntningarna kring ramrian i år, halvvägs in i riksdagsperioden, var höga innan och man visste de skulle bli svårt. Normalt sköts detta på några dagar men nu drog det som bekant ut till över en vecka.

 

Kort sagt, under tisdagen kom man till en sådan punkt att det var mycket nära att vi skulle ha varit utan en regering på onsdagen.

 

På sluttampen hade Centern de största utmaningarna att godkänna förhandlingsresultatet. Men då väggen kom emot och framförallt då konsekvenserna beaktades med bland annat rådande pandemikris och troligen nytt riksdagsval i höst omfattades det förslag som fanns på bordet. Förhandlingsresultat av den här kalibern är en kompromiss där alla partiers önskemål beaktas men där man även tvingas komma emot på flera punkter. Kompromisser är ofta långt i från optimala.

 

En annan kompromiss, betydligt större sån, gäller EUs återhämtningsfond. Den ska godkännas av riksdagen inom kort och nu beslöt grundlagsutskottet - i tisdags - med rösterna 9-8, att det krävs 2/3 majoritet för godkännande i stället för enkel majoritet som var den absoluta merparten av grundlagsexperters syn. Centerns röster avgjorde här.

 

På tisdagskvällen beslöt partiet som säger sig vara Finlands Europavänligaste parti, Samlingspartiet, att de ska rösta blankt i omröstningen. Flera samlingspartister har ändå redan meddelat om att rösta nej återhämtningspaketet.

 

Precis som med alla andra kompromisser, här gällande alla EUs länder gemensam,  finns saker som man inte gillar men här det är befogat att fråga vad är alternativet. På riksdagens frågetimme i torsdags beskrev finansminister Matti Vanhanen att ett nej skulle vara en katastrof för Finland och medföra en jordbävning i EU:s ekonomi vilket skulle påverka oss alla.

 

På tal om tisdagen ännu, noterade ni förresten att landet frångick då undantagsförhållanden. Då kom även meddelande om att Österbotten är nu på basnivå. Mycket bra och ett kvitto på att alla kämpat mot att stävja coronans framfart. Tack för det.

 

Nu önskas alla en glad 1 maj - må vi nästa år få fira det på mera normalt sätt.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50