Det handlar om Finlands framtid

08.05.2021 kl. 11:19
I politiken kan det ibland svänga snabbt. Det som normalt för regeringen hade varit en tvådagars halvtidsria, blev en utdragen historia.

Kvintetten, dvs regeringens fem partiledare, förhandlade på Ständerhuset i ca 10 dagar om vägen framåt för vårt land. En fullskalig regeringskris var nära. Till slut hittade vi de kompromisser som krävdes för att regeringen kunde fortsätta att tillsammans lotsa Finland vidare.

Världsekonomin liksom Finlands ekonomi förväntas sätta fart i år, och Finland har i internationella jämförelser klarat sig bra. Vår väg framåt handlar om tillväxt, konkurrenskraft, kunnande, sysselsättning, investeringar och en välmående befolkning med en positiv framtidstro. Vi måste våga tro på oss själva och på framtiden.

Här på den sk. exportkusten vet vi att Finland lever av exporten. För våra företag är det centralt att kunderna ute i världen fortsätter beställa varor och tjänster av oss. Om efterfrågan sinar påverkas också arbetstillfällena i vårt land negativt. Därför ligger det i vårt intresse att EU:s inre marknad så snabbt som möjligt återhämtar sig. Annars blir det också utmanande för våra företag att återhämta sig och växa. Över hälften av vår export går nämligen till EU.

EU:s återhämtningsinstrument är mycket viktigt för både Finland och Europa. Det stöder investeringar, innovationer och forskning, och en övergång till ett mera klimatsmart Finland. Skulle riksdagen nästa vecka sätta tummen ner,  skulle såväl stödpaketet som hela EU:s budget för de kommande sju åren samtidigt falla. Det här kunde i värsta fall sätta hela EU i gungning.
 

Riksdagens grundlagsutskott slog förra veckan fast att stödpaketet måste godkännas med 2/3 majoritet. Strax efteråt meddelade Samlingspartiet att de tänker rösta blankt i frågan. Det vill säga de skulle inte ta ställning. Nu i torsdags ändrade partiet åsikt och meddelade att en majoritet av partiets ledamöter nog kommer att stöda paketet. En del kommer att rösta nej. Ett dylikt velande kring en så stor och för hela vårt land och EU avgörande fråga har jag sällan sett. Allra minst från ett parti som säger sig vara EU- och företagarvänligt. För en stund lekte jag med tanken - vad månne Angela Merkel sagt till sin partikamrat Petteri Orpo om de träffats. Att rösta något annat än för paketet är ansvarslöst med tanke på de konsekvenser det kunde få.

Det står klart att vi inte kan fortsätta skuldsätta oss i all evighet. Den kris som viruset fört med sig har motiverat en tillfälligt ökad skuld, men nu behövs trovärdig ekonomisk politik, som på sikt stävjar skuldsättningen.

Finländarnas ekonomiska svårigheter har ökat under de senaste åren. Nu måste vi hjälpa de som har ekonomiska problem att komma på fötter igen. Under ramförhandlingarna slog regeringen fast ett åtgärdspaket för att minska överskuldsättningen och ge företagare en andra chans.

Bland åtgärderna finns ett positivt kreditupplysningsregister som skulle ge kreditgivare bättre insikt i kreditsökandes betalningsförmåga, en förnyelse av skuldsaneringslagen och en utredning kring sänkning av snabblånens räntetak. Vi kommer också att förkorta lagringstiden för betalningsanmärkningar så, att anmärkningen avlägsnas 30 dagar efter att skulden betalats, istället för dagens 2 år. 

Politik handlar om samhällsbygge, på alla nivåer, det handlar om din och min vardag. Det arbetet börjar på lokal nivå. Därför är det kommande kommunalvalet också så viktigt. Jag uppmanar alla att gå och rösta. Valet handlar om hur våra kommuner och städer styrs i framtiden. Använd din demokratiska rättighet. Att rösta är att påverka!

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00