SFP kan godkänna de föreslagna begränsningarna

24.03.2021 kl. 22:15
Svenska riksdagsgruppen har på sitt möte i dag beslutat, att gruppen godtar att regeringen går vidare med förslaget gällande rörelsebegränsningar för att stävja spridningen av coronaviruset.

Beslutet fattades med hänsyn till hälsomyndigheternas (THL, SHM och HUS) bedömning av det allvarliga smittoläget och THL:s starka vädjan till regeringen om att agera. Hälsomyndigheterna har talat för denna åtgärd och ser den som nödvändig. Epidemiläget är särskilt allvarligt i huvudstadsregionen och Åbo.


Riksdagsgruppen understryker att det handlar om ett stort ingrepp i medborgarnas grundläggande rättigheter och att nödvändighetskriterierna till alla delar bör uppfyllas. Gruppen poängterar, att den slutliga bedömningen av åtgärdens nödvändighet görs av riksdagens grundlagsutskott.

SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson betonar att frågan var mycket svår för riksdagsgruppen.

– SFP godkänner begränsningarna för att vi ska kunna stävja antalet smittade. Och för att vi på sommaren kunde börja återgå till ett mer normalt liv. Ett betydligt sämre alternativ vore att antalet smittade skulle fortsätta öka och att sjukvården kapacitet skulle överbelastas, säger Henriksson.

Riksdagsgruppen betonar att begränsningsåtgärderna avgränsas till högst tre veckor. Ifall nödvändighetskriterierna inte längre skulle uppfyllas ska åtgärderna omedelbart upphävas.
För Svenska riksdagsgruppen är det viktigt att proportionerna på åtgärderna är rätt. Också inom ramen för detta förslag kommer medborgarna att kunna gå ut och motionera eller promenera bara man beaktar avstånden.

– Svenska riksdagsgruppen anser att i detta läge bör man kunna se över vaccinationsordningen. Efter att riskgrupperna är vaccinerade så behöver vi lyssna till expertisen och vaccinera på de ställen där det leder till bäst resultat för att stoppa smittospridningen. Det är också viktigt att stöda företagen som lider, säger gruppordförande Anders Adlercreutz.
Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00