Rehn-Kivi, ordförande för riksdagens vaccingrupp – HPV-vaccinet kan utrota livmoderhalscancer 

04.03.2021 kl. 11:52

Idag den 4 mars firas den internationella HPV-dagen för att uppmärksamma papillomviruset. I Finland har HPV-vaccinet erbjudits jämlikt för både flickor och pojkar sedan förra hösten, i enlighet med det nationella vaccinationsprogrammet. Men täckningsgraden har förblivit låg och de regionala skillnaderna är stora.  För att vi i Finland ska kunna bli av med papillomviruset helt och hållet måste vaccinationstäckningen vara tillräckligt hög, säger riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi (SFP), ordförande för riksdagens vaccingrupp och som aktivt arbetat för pojkarnas rätt till HPV- vaccin.

Målsättningen för EU:s plan mot cancer är att vaccinera minst 90 procent av flickorna och att öka på pojkarnas vaccinationer markant tills slutet av 2030. Målsättningen är att bli av med livmoderhalscancer och andra cancerformer som orsakas av HPV.

  • Att vaccinera sig är en av de bästa förebyggande åtgärderna vi har. Finland bör ha som målsättning att öka både flickornas och pojkarnas HPV-vaccinationstäckning i enlighet med EU:s plan. Vaccinet förebygger sjukdomar som HPV orsakar och räddar mänskoliv. Vi har i Finland gett kvinnor möjligheten till screening för att bekämpa bland annat livmoderhalscancer, men HPV testas inte för män. Mun- och halscancer som förorsakas av papillomvirus har ökat oroväckande bland unga män. Papa-prov och andra screeningar kan ändå inte jämföras med vaccin. Med test får man reda på huruvida en person redan insjuknat, men med vaccin kan vi motarbeta insjuknandet helt och hållet, säger Rehn-Kivi.

HPV, dvs humant papillomvirus är väldigt vanligt och ungefär åtta av tio får en smitta under sitt liv. Bra hygien skyddar inte för HPV. Enligt Institutet för hälsa och välfärd, THL, är det bästa sättet att skydda sig mot HPV att vaccinera sig.  

I Finland har man erbjudit HPV-vaccin för flickor sedan 2013 som del av det nationella vaccinationsprogrammet. Pojkarnas vaccinationsprogram påbörjades hösten 2020. Skrivningen om att utvidga vaccinationsprogrammet för att jämlikt beakta både flickor och pojkar finns i det nuvarande regeringsprogrammet.

Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55