Integrerat Norden också efter coronaepidemin

13.02.2021 kl. 10:35

- Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region, säger Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet som i egenskap av nordisk samarbetsminister var med och utarbetade visionen för det nordiska samarbetet och vilken de nordiska statsministrarna antog i slutet av år 2019. Blomqvist höll anförande på SFP:s partifullmäktigemöte under lördagen.


- Sommaren 2019 hade vi ingen aning om vilka utmaningar vi skulle stå inför, men målet är fortsättningsvis det samma. Tillsammans är vi starkare och det gäller även då det kommer till bekämpande av coronapandemin och eftervården av dess följder. Vi skall också tillsammans ta lärdom av den nuvarande krisen och utveckla vår gemensamma beredskap att klara nya kriser och utmaningar i framtiden, säger Thomas Blomqvist.

- I december lät ministerrådets sekretariat göra en frågeundersökning om tillståndet i gränsregionerna. Resultatet pekar tyvärr mot ökad pessimism och minskad tilltro till den framtida integrationen i Norden och vittnar om att det finns en betydande risk för långvariga konsekvenser för det nordiska samarbetet.

- Det är många som lider av att de nordiska gränserna plötsligt blivit, om inte totalt stängda, så i varje fall betydligt mer kännbara än tidigare och risken för minskad tilltro måste vi ta på största allvar. Under vår ordförandeperiod i det Nordiska Ministerrådet är en av tyngdpunkterna att avlägsna gränshinder och tillsammans arbeta för ett fortsatt fördjupat nordiskt samarbete i vardagen, säger Thomas Blomqvist.

 
Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00