Agenda 2030 behöver nordiskt grepp

04.11.2020 kl. 14:44
Det nordiska tänkesättet är viktig då vi går in för att skapa ett klimatneutralt samhälle. Mikko Ollikainen (SFP) hänvisade till Nordiska ministerrådets färska riktlinjer då riksdagen debatterade handlingsprogrammet Agenda 2030 på onsdagen.

– Nästa år då Finland är ordförandeland för Nordiska ministerrådet är målet ett aktivt samarbete för att skapa ett grönare, konkurrenskraftigare och socialt mer hållbart Norden. Tillsammans är vi starkare också i Agenda 2030-processen, säger Ollikainen.


Han understryker att hållbarhet behövs på alla plan. Det handlar om industriprocesser, energilösningar, främjande av cirkulär ekonomi och jämställdhet på arbetsmarknaden.

– Det är viktigt att vi i kommunerna sporrar till eget ansvar. Det kan till exempel handla om att utveckla smarta elnät, om att producera egen el genom vindkraft eller solenergi, om att vidareanvända jordbruksavfall till bränsle – exempelvis biogas till bilarna i det egna närsamhället.

Ollikainen betonar att allt inte behöver vara storskaligt. Vi ska ha en smidig och möjliggörande lagstiftning.

– Agenda 2030 har många ambitiösa mål. Medborgarna måste känna att de hänger med – både i städerna och på landsbygden. Då måste informationen om målsättningarna för Agenda 2030 vara tydlig och faktabaserad så att målsättningarna lätt kan förankras hos människorna, säger Ollikainen.
Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00