Interpellationsdebatten 30.9.2020

30.09.2020 kl. 15:00
Gruppanförandet hölls av ledamot Anders Norrback

Ärade talman,

 

Vi lever i utmanande tider. Vi är ännu inne i en hälsokris som utmynnat i en ekonomisk kris. Det här vet vi. Vi vet också, att vi har ett ansvar för att sköta dessa kriser så bra som möjligt. Och jag tror att alla här i salen – vare sig ni sitter i regering eller opposition – kan var ense om att vi har gjort det. Så gott som möjligt. På basis av den information vi haft. 

 

Vi vet vad som krävs. 

Vi har presenterat lösningar. 

Vi kan höja sysselsättningsgraden och vi kan stabilisera ekonomin.

Det har regeringen visat i samband med budgetbesluten. Vi enades om ett betydande energipaket där vi för företagen sänker elskatten till EU:s miniminivå. Regeringen går också målmedvetet fram när det gäller den gröna omställningen. Satsningar på utbildning och forskning ger här resultat både på kort och lång sikt.

 

I motsats till vad oppositionen påstår innehåller höstens budgetlösning konkreta framsteg när det gäller sysselsättningen. Den så kallade nordiska modellen beräknas ge drygt tiotusen nya arbetsplatser och paketet som stärker äldre arbetstagares ställning på arbetsmarknaden ger lika mycket till. Den nu beslutna åtgärdshelheten ger totalt drygt 30 000 nya jobb. Det kan inte oppositionen bortförklara eftersom uträkningarna bygger på finansministeriets hårda siffror.

 

Svenska riksdagsgruppen och SFP har ett eget färskt 15 punkters program hur sysselsättningsgraden ska höjas i coronaepidemins kölvatten. Förutom det som redan finns i regeringens arsenal vill vi komma vidare. Vi vill se att regeringen håller fast vid sin ambition att utvidga tillämpningen av lokala avtal. Också hushållsavdragets sysselsättningseffekter granskas nu på allvar – något SFP har efterlyst – det är bra.

 

Ärade talman,

 

Ett säkert hösttecken tycks numera vara att oppositionen med Samlingspartiet i spetsen lämnar in en interpellation om regeringens ekonomiska politik. Det skedde i september 2019 och det upprepades i september nu.

Oppositionen klagar på att den nuvarande regeringen inte har löst alla strukturella ekonomiska problem på ett drygt år – det som Samlingspartiet inte lyckades göra trots att partiet hade först statsminister- och sedan finansministerposten åtta år innan.

Det kan finnas orsak att se sig i spegel. 

Helt grundläggande för den diskussion som vi nu för är att ärligt och tydligt erkänna att coronakrisen är en enorm global kris som ett litet land som Finland måste lära sig att leva med.

I kristid behövs realism – inte populism. Det är vi skyldiga det finländska folket.

 

Det att också familjereformen kritiseras ur sysselsättningssynpunkt tyder på att oppositionen gärna ser att kvinnor stannar hemma medan männen går på jobb.

Nå, välkomna till 2020-talet! Dagens pappor vill vara hemma med sina barn. Det är en viktig jämställdhetsfråga, som jo på kort sikt kan nagga sysselsättningen litet i kanten, men på lång sikt ger fler kvinnor på arbetsmarknaden och ett bättre och mer jämlikt samhälle.

Mitt i den kristid som vi genomlever lönar det sig också att vara generös i fråga om barnpolitiken – det betonar de flesta forskare, också ledande nationalekonomer.

 

Ärade talman,

SFP anser det är viktigt i detta mycket svåra och osäkra coronaläge vända på alla stenar för att höja sysselsättningsgraden, få fler jobb och därmed stärka ekonomin.

Här behövs realistiska och genomförbara lösningar. Det är viktigt att vi stimulerar nu, och gör medvetna satsningar på barn och unga. Parallellt ska vi också klara av den svåra uppgiften, som finansminister Vanhanen lyfte fram i sitt realistiska inlägg, att få fram en vägkarta som balanserar ekonomin på sikt. 

 

För att Finlands skall vara ett attraktivt land för investeringar krävs ett förtroende. Ett förtroende för den offentliga ekonomin. Men vi behöver också en sund mängd optimism. Och där kan vi alla bidra. 

 

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00