Tre konkreta förslag för att vård på svenska ska bli bättre

26.09.2020 kl. 17:33
I sitt tal på SFP: s partidag den 26.9 lyfte SFP: s viceordförande, riksdagsledamot Sandra Bergqvist fram att det behövs resurser, fakta och struktur för att få en fungerande vård på svenska.

- Vi behöver en ny finansieringsmodell för vårdreformen som garanterar en god och jämlik vård för alla. Det gör inte den nu föreslagna modellen, säger Bergqvist


I en ny doktorsavhandlingen vid Helsingfors universitet framkommer det att det i Finland inte finns forskning kring språkets betydelse i vården när det gäller att bygga upp en god relation mellan läkare och patient. Då THL för några år sedan listade upp 600 kvalitetsfaktorer inom vården handlade ingen av faktorerna om språket.
 
- Det här vittnar om hur stor oförståelsen är när det gäller språkets betydelse inom vården. Vi kan inte tala om en jämlik vård om svenskspråkiga patienter konstant upplever en stor osäkerhet då kommunikationen med vårdpersonalen inte fungerar, säger Bergqvist.

Vårdformen ger upphov till 8 tvåspråkiga landskap. Bergqvist föreslår att man i landskap med ojämn språklig fördelning inför en direktör för svenska vårdkedjor. 
 
- En sådan direktörs uttryckliga uppgift skulle vara att jobba för att svenska patienter möter svensktalande personal och att hela vårdkedjan ska fungera på svenska, säger Bergqvist
Sandra Bergqvist

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00