Äntligen kan vi öppna till Sverige

11.09.2020 kl. 12:41

- Så gott som varje dag då jag vaknat det senaste halvåret har jag önskat att det är idag vi kan öppna gränserna till hela Norden. Både som finländare och i mitt uppdrag som nordisk samarbetsminister har de stängda gränserna varit ett tecken på att allting inte är som det ska, säger minister Thomas Blomqvist.

Regeringen har beslutat att luckra upp inreserestriktionerna så att de som kommer från länder med maximalt 25 smittade per 100 000 invånare på två veckor inte behöver sitta i karantän. Det har även fattats beslut om specialvillkor för gränsområdena. Det här betyder bland annat att resandet mellan Sverige och Finland blir lättare.

- Med inget annat land har Finland så täta kontakter som med Sverige. På det ekonomiska planet är det här mycket klart, drygt tio procent av såväl vår export som import sker med Sverige och det finns flera företag som ägs av både finländska som svenska intressenter. Men minst lika viktiga är de personliga banden mellan invånarna. Väldigt många finländare har nära familj, släktingar och bekanta i grannlandet. Det har känts mycket hårt att höra om situationer då till exempel människor inte kunnat träffa sina nyfödda barnbarn eller haft svårt att besöka sina ålderstigna släktingar.

Bedömningen är nu att gränsöppnandet kan ske säkert och tryggt bl.a tack vare en förbättrad testnings- och spårningskapacitet. I fortsättningen krävs ett negativt coronatestresultat för att resa till Finland om antalet fall är över 25 per 100 000 invånare. Det här gäller ändå inte de flesta nordiska eller baltiska länder.

- Regeringens viktigaste uppgift är att värna om finländarnas liv och hälsa. Nu har vi ändå redskapen att kunna öppna gränserna och tillåta inresa under vissa villkor och för Sveriges del bidrar naturligtvis det dramatiskt förbättrade smittläget. Speciellt gläder det mig att vi nu kan ge tydliga budskap till våra gränsregioner där en stängd gräns hör till allt annat än det normala. En stängd gräns med gränskontroller har försvårat vardagen på ett mycket besvärligt och beklagligt sätt. Vi ser även ekonomiska förluster för våra länder, våra företag och privatpersoner och en hel del andra utmaningar i våra gränsregioner. 

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Gruppanförande 18.2

Gruppanförande i debatten i anledning av regeringens redogörelse om Afghanistan
19.02.2010 kl. 09:20

Gruppanförande 9.2

Gruppanförande i riksdagsdebatten i anledning av statsministerns meddelande om regeringens politik
09.02.2010 kl. 13:45

Gruppanförande i responsdebatten om statsbudgeten för år 2010

Äntligen syns det ljus i ändan av tunneln! Enligt färska uppgifter från Statistikcentralen har bruttonationalprodukten svängt till tillväxt under årets tredje kvartal. Det samma gäller åtta av Finlands tio viktigaste exportländer. Men där slutar de goda nyheterna för dagen.
14.12.2009 kl. 13:45

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25