Svar på skriftligt spörsmål om finländska besättningsmedlemmar som är isolerade på utländskt flaggade fartyg tili följd av coronakrisen

17.06.2020 kl. 14:17
Riksdagsledamöterna Sandra Bergqvist och Mats Löfström m.fl. ställde frågan:
Vad gör regeringen för att få hem de finländska sjömän som just nu är isolerade på utländskt flaggade fartyg tili följd av coronakrisen och, ämnar regeringen vidta åtgärder på internationell nivå, tili exempel i Internationella sjöfartsorganisationen IMO, för att hitta en internationell lösning på problemet att besättningsmedlemmar inte kan gå av fartygen?

Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

Utrikesministeriet bar under coronapandemin väglett och hjälpt tusentals finländare som befunnit sig utomlands. Information och råd har getts tili resande, särskilt gällande olika returaltemativ till Finland. Utrikesministeriet har fått kännedom om endast ett fåtal finländska besättningsmän, som blivit kvar på fartyg for en längre tid, utan möjlighet att gå av fartyget och återvända tili hemlandet.


Utrikesministeriet och ambassaderna har kontaktat dem vid behov, men ingen har enligt utrikesministeriets uppgifter varit i ett nödläge. Rederierna har som arbetsgivare tagit hand om sina arbetstagare och om möjligt ordnat en returresa tili Finland.


Utmaningama vid byte av besättning har identifierats inom IMO som gör sitt bästa for att underlätta för sjöfarama att komma i land. Senast den 22 maj 2020 gav IMO:s generalsekreterare tillsammans med generalsekreterama for Internationella civila luftfartsorganisationen ICAO samt
Internationella arbetsorganisationen ILO en resolution där medlemsstaten uppmanas stöda sina regeringar i underlättande av besättningsbyte i hamnar och på flygfält (IMO:s cirkulär Circular Letter No.4204/Add. 18).


Pandemin har även påverkat IMO:s arbete. IMO:s råd häller för närvarande sin 32:a särskilda session som skriftligt forfarande. Finland har i sitt svar uppmuntrat till alla åtgärder som säkerställer att besättningsmedlemmar kan gå av fartygen och forsätta sin resa hem. Dessutom är avsikten
att beakta pandemins inverkan på sjöfarten och eventuellt som en följd av den foreslå ändringar i regleringen av internationell sjöfart.

 

Helsingfors 16.6.2020

Utrikesminister Pekka Haavisto

Sandra Bergqvist och Mats Löfström

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00