Mångsidiga satsningar ger framtidstro

10.06.2020 kl. 14:59
Regeringens rekordstora tilläggsbudget skapar förutsättningar för tillväxt och därmed på sikt även balans i statsfinanserna. Detta betonade riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) i Svenska riksdagsgruppens gruppanförande om den fjärde tilläggsbudgeten på onsdagen

- Vi har en tilläggsbudget som ger direkt stöd för att människor ska klara sig ur krisen. De restriktioner som införts för att hindra spridningen av coronaviruset har haft negativa konsekvenser bland annat för barn och ungas välbefinnande och jämlikhet. Nu görs satsningar på hundratals miljoner euro för att stödja barnens och ungas välmående. Det inkluderar bland annat stödåtgärder på alla utbildningsstadier från småbarnspedagogik till gymnasier samt yrkesskolor, högskolor och universitet, säger Strand.
 
Strand välkomnar även tilläggsbudgetens massiva infrastrukturpaket och stödet till kommunerna.
 
- Kommunerna har haft det tufft till följd av coronakrisen och kommunerna kompenseras nu för sina minskade skatteintäkter. Förutom satsningarna på nya infrastrukturprojekt, är det utmärkt att vi nu även satsar på basvägnätet, kollektivtrafiken och på att bygga ut cykellederna. Fungerande infrastruktur är en grundförutsättning såväl för en fungerande vardag som för näringslivets konkurrenskraft, konstaterar Strand.
 
I sitt gruppanförande betonade Strand vikten av satsningar på framtiden, forskning och innovationer.
 
- Bland annat synergier inom energiteknologiindustrin med producenter av battericeller med hög förädlingsgrad skapar en betydande mervärdespotential för Finland. Finland måste målmedvetet sträva efter att bli en drivande kraft för en hållbar framtid genom att särskilt inom energi- och miljöteknologi utveckla planerings-, utvecklings-, forsknings- och affärskompetensen på systemnivå, avslutar Strand.

Joakim Strand

Gruppanföranden

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00