Regeringen visar att inga barn eller unga ska behöva marginaliseras

02.06.2020 kl. 19:53

- Vi ska inte göra samma misstag som gjordes under 90-talets depression då många barn och unga blev lidande. Effekterna av detta märks ännu idag, i flera generationer. Regeringen visar nu genom denna tilläggsbudget att barn, unga och familjer inte ska lida på grund av coronakrisen med sitt välmåendepaket för främjande av Finlands framtid – barn och unga.

Det säger SFPs riksdagsledamot Mikko Ollikainen, själv småbarnsfar från Malax och partiets medlem i kulturutskottet som har hand om frågor som berör barn och unga. Nu görs totalt satsningar åt barn och unga på över 310 miljoner euro, vilket består av många olika delar.

Regeringens fjärde tilläggsbudget kanaliseras denna gång till kommunerna och kommuninvånarnas service. Hela tilläggsbudgeten är totalt 5,5 miljarder euro, vilket är historiskt stort. Av den summan utgår det kommunala paketet totalt 1,4 miljarder euro.

- Kommunerna hade det tufft redan innan coronakrisen och de har nu tagit en stor smäll på grund av den. Genom den här satsningen kan basservicen på ett bättre sätt tryggas och förhoppningsvis kan många kommuner tack vare detta avsluta sina samarbetsförhandlingar, säger Ollikainen.

I tilläggsbudgeten finns stora satsningar på infrastrukturen, totalt över 400 miljoner euro. Här finns satsningar på basvägnätet, kollektivtrafiken och enskilda projekt inom såväl väg- som rälstrafiken.

- I jämförelse med tidigare regeringar görs nu mycket stora satsningar på infrastrukturen. Behovet av nya projekt är ändå otroligt stort, samtidigt som vi vet att reparationsskulden på vägnätet är långt över 2.5 miljarder euro. De satsningar som regeringen nu görs hjälper en bit på vägen men det finns fler projekt som väntar på sin tur och vi kommer naturligtvis att lyfta fram dem då nya medel till infrastruktur beviljas.

Tilläggsbudgeten innehåller även många andra goda element. Hit hör bland annat att antalet studieplatser ökas i höst med ungefär 4800 vid universiteten och yrkeshögskolorna men också ett ökat utbud avgiftsfria kurser via öppna universiteten. I budgeten finns även stöd till bland annat företag och satsningar på biogas.

- Hög kunskapsnivå är Finlands starka konkurrenskraft då vi nu ska börja bygga upp samhället igen efter coronan. Vägen dit kommer inte till alla delar att vara lätt men i nuläget krävs stimulans för att hålla hjulen i rullning och bygga en ljusare framtid, säger Ollikainen.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Gruppanförande 18.2

Gruppanförande i debatten i anledning av regeringens redogörelse om Afghanistan
19.02.2010 kl. 09:20

Gruppanförande 9.2

Gruppanförande i riksdagsdebatten i anledning av statsministerns meddelande om regeringens politik
09.02.2010 kl. 13:45

Gruppanförande i responsdebatten om statsbudgeten för år 2010

Äntligen syns det ljus i ändan av tunneln! Enligt färska uppgifter från Statistikcentralen har bruttonationalprodukten svängt till tillväxt under årets tredje kvartal. Det samma gäller åtta av Finlands tio viktigaste exportländer. Men där slutar de goda nyheterna för dagen.
14.12.2009 kl. 13:45

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25