Stamväg 68 och Lagmansgårdens nybygge får stöd i tilläggsbudgeten

02.06.2020 kl. 18:44
SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson är nöjd med de satsningar som regeringens tilläggsbudget medför för Österbotten.

Bland stimulansåtgärderna finns förnyande av Kållby järnvägsbro, byggande av den fjärde avkörningsrampen i korsningen av riksväg 8 och stamväg 68 i Edsevö samt fullmakt att starta byggandet av den nya Lagmansgården.

- Förbättringen av stamväg 68 och dess förbindelse till hamnen är det viktigaste vägprojektet i Jakobstadsregionen. Jakobstads hamnväg har redan tidigare förbättrats och nu senast färdigställdes den så kallade Snellmanskorsningen. Nu kan vi ta ytterligare ett steg vidare och jag är glad att de här två projekten som länge planerats nu kommer att förverkligas. De är speciellt viktiga för näringslivet i regionen, säger Henriksson.

I samband med den tidigare förbättringen av korsningen mellan stamväg 68 och riksväg 8 gjordes inte alla behövliga förbättringar. Den föreslagna rampen gör att den tunga trafiken från riksväg 8 inte längre behöver korsa stamvägen, vilket väsentligt förbättrar trafiksäkerhet på den mycket livlig trafikerade vägen.
Lagmansgården tryggar svenskspråkig skolhemsverksamhet

- Nybygget av landets enda skolhem som också verkar på svenska, nämligen Lagmansgården, får nu finansiering på 10 miljoner euro. Det betyder att vi på lång sikt kan trygga skolhemsverksamhet på svenska i Finland. Lagmansgårdens verksamhet har tidigare varit hotad i flera sammanhang. Nu kommer vi i mål också till denna del och nybygget i Pirilö ska enligt plan stå klart om två år.

- Jag är också glad att vi fått en halv miljon i planeringspengar för GigaVasa. Det här området har enorm potential att fungera som en motor för framtidens ackuinvesteringar i Finland. Det är därför viktigt att trygga planeringen, samt att smidigt binda ihop området med befintlig infrastruktur, avslutar Henriksson.

- Dessa projekt är alla sådana att de ökar sysselsättningen och bidrar till välfärden i vårt land, avslutar Henriksson.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30