Ta med lärdomarna när samhället öppnar upp

21.04.2020 kl. 14:37
Samhället kommer i flera avseenden att vara annorlunda efter coronakrisen. Det är viktigt att vi drar nytta av lärdomarna när vi söker en hållbar väg ut ur krisen, säger riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi.

– Vi har under krisveckorna sett sjukvårdspersonalen fungera med stor kompetens och en outtröttlig inställning. Vi har sett hur familjerna och lärarna tänjt sig till fantastiska prestationer för att digitalt sköta barnens skolgång. 

– Vi har på arbetsplatserna sett helt nya sätt att samarbeta och hur det också kan ske på distans. Vi har sett en politisk krismedvetenhet och en större ömsesidig respekt. Vi har sett arbetsmarknadsorganisationerna och Finlands företagare söka gemensamma lösningar. Vi har sett pressade småföretagare hitta nya innovativa grepp.

– Det har varit tungt, men allt det här positiva behöver vi ta med oss nu när vi söker exit – en hållbar väg ut ur krisen. Och exitlösningar behövs nu. Stegvis måste samhället och samhällsekonomin börja fungera på nytt, säger Rehn-Kivi.

Hon talade på tisdagen i riksdagens debatt om de offentliga finanserna 2021–2024. Hon konstaterade att planen för de offentliga finanserna är krass läsning till följd av undantagsförhållandena. Den massiva räddningsoperation som pågår betyder att tidigare finansiella ramar sprängs och underskottet i statsekonomin ökar brant.

– Räkningen är mycket större än någon skulle önska. Särskilt nu behöver vi satsningarna på utbildning och forskning, och full fokusering på att skapa nya arbetsplatser, säger Rehn-Kivi.

– Trots att tiderna nu är ekonomiskt exceptionellt dåliga, är det viktigt att hålla alla samhällets grupper med och se till att ingen faller helt igenom, poängterar hon.

Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00