Regeringen tar ansvar för Finland

08.04.2020 kl. 16:19
Regeringen har idag fattat beslut om de ekonomiska ramarna för de kommande fyra åren, samt om den andra tilläggsbudgeten som fokuserar på den rådande corona-pandemin.

SFP:s ministrar justitieminister Anna-Maja Henriksson och ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist ser en tilläggsbudget och en budgetram som är exceptionella och strävar till att rädda företagen och välfärdsstaten samt stödja Finland på en väg ur krisen. 

- Regeringen ser allvarligt på den rådande situationen. Den andra tilläggsbudgeten kommer därför bland annat att rikta kraftiga satsningar till företagen. Via denna tilläggsbudget satsar vi på att lindra de effekter coronaviruset har på landets ekonomi och finländarnas hälsa. Bland annat kommer en tilläggssatsning på 150 miljoner som möjliggör ett stöd på högst 2000 euro per ensamföretagare. Det är nödvändigt att vi gör allt för att rädda finländska företag och arbetsplatser, säger SFP:s ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Regeringen föreslår ett tilläggsanslag på 600 miljoner för införskaffning av skyddsmasker, redskap och läkemedel via Försörjningsberedskapscentralen. 

- Vi vill naturligtvis säkerställa att medborgarna skyddas tillräckligt och att samhället kan fungera under krisen, samt att sjuk- och hälsovårdspersonalen kan känna sig trygga. Varje dag de går till jobbet är livsviktig. Exceptionella tider kräver exceptionella åtgärder. Vi vet inte med säkerhet när och hur denna kris kommer att ta slut, men vi måste försäkra oss om att alla får vård i fall de blir sjuka och att det finns tillräckligt med utrustning. De beslut vi nu fattar gör vi med de fakta vi har i dagens läge, säger Henriksson.

Regeringen föreslår tilläggsmedel för behandlingen av brottmål och verkställningen av straff. Då polisen tidigare fått tilläggsanslag förväntas även rättsväsendets arbetsmängd öka till följd av att flera brott löses.

- Mängden brottmål har ökat och det är viktigt att behandlingstiderna inte drar ut. Speciellt åklagarna har varit mycket pressade. Detta behov svarar regeringen på nu. Med dessa beslut kan vi säkra en smidigt fungerande rättsstat och stärka medborgarnas rättsskydd, säger Henriksson.

Ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist ser oroat på arbetsmarknadssituationen speciellt gällande ungdomarna.

- Satsningarna på utbildning och ungdomsverksamhet är av stor vikt särskilt under rådande kris. Vi måste som samhälle se till att den unga generationen inte tar smällen på arbetsmarknaden - att vi förebygger utanförskap och att det finns framtidstro, säger Blomqvist.

Kommunernas ekonomi har under senare år försämrats och coronakrisen har försatt kommunerna i allt sämre situation. I tilläggsbudgeten föreslås nu som första åtgärd 547 miljoner euro för att tillfälligt kompensera för kommunernas bortfall av skatteintäkter. 
 
- Bortfall av skatteintäkter och ökade hälsovårdskostnader på grund av coronapandemin belastar för tillfället kommunernas redan ansträngda ekonomi. För att underlätta kommunernas ekonomiska börda har regeringen i denna tilläggsbudget beslutat att i första skedet kompensera för tillfälligt uteblivna skatteintäkter. I den tredje tilläggsbudgeten för år 2020 utökas stödet till kommunerna med ytterligare minst en miljard euro, säger Henriksson.

För att garantera Finlands självförsörjning krävs en hel del  åtgärder. Den inhemska matproduktionen och fiskenäringen behöver stöd.

- Det är viktigt att vi kan gå in och stöda den inhemska matproduktionen med ett tillfälligt extra företagarstöd på 30 miljoner och 10 miljoner till fiskerinäringen. Betydelsen av en tillräckligt hög självförsörjningsgrad har blivit klar för alla under den senaste tiden, säger minister Thomas Blomqvist.

Thomas Blomqvist och Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00