Vår gemensamma kamp ger resultat

04.04.2020 kl. 08:36
Måndagen den 16 mars konstaterade regeringen i samråd med presidenten att undantagsförhållanden råder i Finland.

För första gången någonsin under fredstid. Jag trodde aldrig att jag som minister skulle behöva yttra dessa ord. Men coronaviruset har snabbt skapat en kris i vårt land som ingen kunnat ana på förhand.

Regeringen har agerat snabbt och målmedvetet och riksdagen har sagt ja till att ta i bruk beredskapslagen. För att effektivt kunna bromsa coronavirusets framfart har vi varit tvungna att göra inskränkningar i människors friheter och rättigheter. 

De beslut som gjorts påverkar allas vår vardag. De påverkar de rättigheter vi normalt tar för givna. Och ibland kan det kännas tungt.

Men vi ska minnas att vi gör allt det här för att rädda liv. Vi gör det för att bromsa smittspridningen och för att se till att vårt hälsovårdssystem inte överbelastas med för många patienter som har behov av intensivvård samtidigt.

Därför gäller det för oss alla att anstränga oss och göra vårt yttersta för att följa de rekommendationer som nu ges. Ju bättre vi gör det tillsammans, desto bättre tar vi oss ur den här mardrömmen.

Det är också viktigt att minnas att inskränkningar i grundläggande rättigheter inte får ske lättvindigt. Regeringen får inte missbruka sin makt i undantagsförhållanden.

Om en begränsning inte längre behövs för att skydda befolkningens rätt till liv och hälsa, så ska den omedelbart upphävas. 

THL:s statistik visar nu att regeringens åtgärder har bitit. Vi är på väg åt rätt håll när det gäller antalet smittade. Det är bra.

Klart är ändå att den här krisen kommer att få allvarliga konsekvenser. Både för vår ekonomi och för många individer. Det gäller ensamförsörjaren som blir utan jobb. Eller egenföretagaren vars kunder nu lyser med sin frånvaro. Det gäller turistbranschen där plötsligt inga kunder finns, och många fler. 

Regeringen har redan fattat beslut om ett massivt stödpaket på 15 miljarder euro till våra företag. I fredags kunde jag presentera flera åtgärder som vi på justitieministeriet planerar för att underlätta den ekonomiska situationen för såväl företagare som privatpersoner.

Vi vill att så många företag som möjligt ska klara sig genom krisen. Vi vill rädda arbetsplatser. Därför begränsas fordringsägarens rätt att yrka på konkurs om ett företags betalningssvårigheter är tillfälliga. 

Regeringen kommer att förbjuda direkt marknadsföring av snabblån. Snabblåneföretag ska inte kunna skicka direkta meddelanden till dig och locka med lån som i praktiken blir svåra att betala tillbaka.

Dessutom ska vi sänka den högsta räntan på snabblån från nuvarande 20 procent till 10 procent. Vi underlättar situationen för personer som befinner sig i utsökning. Nu ska man lättare kunna söka om amorteringsfria månader och få längre betalningstider. 

Slutligen vill jag rikta mitt varmaste tack till er alla för det ni hittills gjort för att bromsa denna epidemi. I hemmen, på arbetsplatserna, på våra äldreboenden med mera. Jag vet att det innebär påfrestande förändringar för väldigt många, men det goda är att det nu ger resultat.

Den dagen kommer då skolorna är öppna och du kan hälsa på mormor och morfar. Då vi kan krama om varandra och fira att vi tillsammans klarade oss igenom det här. 

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Responsdebatt om regeringens budgetramar för 2009-2012

Finansutskottet konstaterar att ekonomin och sysselsättningsutvecklingen i Finland varit oerhört stark och tillväxten beräknas ännu fortsätta även om tydliga tecken på avmattning nu finns. Utskottet betonar två frågor som fördunklar de ekonomiska utsikterna. Den ena är den takt varmed befolkningen nu åldras och den andra är de utmaningar klimatförändringen för med sig. Svenska riksdagsgruppen anser att det i båda dessa fall framför allt gäller att föra en ansvarsfull politik som beaktar förändringsfaktorer med ett pro-aktivt grepp. Både den pågående kommunreformprocessen och produktivitetsprogrammet är exempel på åtgärder som stöder en anpassning till morgondagens verklighet. Den klimatpolitiska redogörelsen å sin sida, som avges på hösten, ger svar på hur regeringen anser att klimatförändringen skall tacklas
20.05.2008 kl. 15:00

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15