Slopa inkomstgränser som hindrar studerande att hoppa in inom vården och lantbruket

05.04.2020 kl. 13:47
Många branscher behöver fler hjälpande händer då samhället i övrigt är satt i undantagsförhållande.

Samtidigt är studerandena hårt utsatta i dessa corona-tider. Läroanstalter stänger, dimissioner skjuts upp, studietider förlängs, studentutbyten annulleras, studiestödstiderna går mot maximum och studeranden kan falla in under utkomststödets villkor.

- Svenska folkpartiets partidag 2018 fastslog att partiet har som målsättning att slopa inkomstgränsen för studiestödet. I dagens situation då det råder brist på arbetare inom flera branscher på grund av stängda gränser och corona-epidemins lokala följder, är det dags att regeringen även tar till detta medel, säger Svenska riksdagsgruppens ordförande, riksdagsledamot Anders Adlercreutz.

Årsinkomstgränsen beräknas så att för varje stödmånad kan studerande ha en inkomst på 696 euro och per månad utan studiestöd 2 078 euro.

Adlercreutz förslag medför att studeranden under perioden april-september skulle vara befriade från denna gräns. Exempelvis vårdstuderanden skulle kunna göra en behövlig insats i samhället och inte behöva vara oroliga för att det skulle ha negativa ekonomiska följder för deras studieperiod. 

- Jag är övertygad om att det finns studeranden som är villiga att hoppa in i arbetslivet och deras insatser skulle även behövas. Vi har hört ropet efter arbetskraft komma såväl från vårdsektorn som från jordgubbsodlare och bönder, noterar Adlercreutz.  En enkel och praktisk åtgärd vore att bortse från denna period då årsinkomstgränsen räknas ut för studeranden.

Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15