Vikten av vaccin

21.03.2020 kl. 06:12
Ja, jag erkänner. Jag kunde inte i min vildaste fantasi tänka mig, för ungefär 11 månader sen då jag steg upp för riksdagshusets trappor i egenskap av nybliven riksdagsledamot, att vi skulle konstatera att vi har undantagsförhållande i vårt land i mars 2020 och att vi för första gången under fredstid tar ibruk beredskapslagen.

Vi är där nu på grund av den osynliga faran - Coronavirus - vars framfart i världen har varit enorm.

Den senaste veckan har på allt sätt varit exceptionell. Många nyper sig i ärmen och funderar ”vad är det som riktigt händer?”.

Ingen kan ha undgått från att Finland nu gått in för kraftiga åtgärder för att stävja virusets framfart - allt för att rädda människoliv och se till så att vårt sjukvårdssystem klarar av att ta hand om de som fått smittan. Vi har sett och hört exempel från Italien där sjukvårdssystemet inte klarat av att tackla den massiva spridningen av viruset, vilket även lett till att över 3000 omkommit. Vi gör vårt yttersta för att inte uppleva samma här hos oss.

Virusets framfart har varit snabb under den senaste veckan i vårt land, speciellt i Nyland och huvudstadsregionen men antalet drabbade har även nått vårt landskap. Med stor sannolikhet ökar också fallen i vårt landskap.

De statliga åtgärderna för att stävja antalet som smittas är massiva, det här har ni kunnat ta del av under veckan. Dessa är i kraft till 13 april. Vi ska alla tillsammans jobba för att de kan hållas vid det datumet.

De massiva åtgärderna berör oss alla. Vi alla har tvingats tänka om hur vi ska få vår vardag att fungera, även i min familj då de gäller barnskötseln och kontakt med mor- och farföräldrar.

Redan förra veckan kom många kontakter från oroliga företagare. De hade fått avbokningar samt avbeställningar och närmar sig akut kassakris. Det fanns och finns en rädsla om att bolagen inte ska klara sig från konkurs.

Regeringen och riksdag tar företagarnas och arbetstagarnas situation verkligen på allvar och igår gav regeringen massiva förslag för att göra sitt yttersta för att rädda företagen och arbetsplatser. Det handlar om åtgärder vars värde är totalt 15 miljarder euro, inräknat även åtgärder som gavs i måndags.

Regeringens åtgärder och förslag till riksdagen är det enda rätta i nuläget. Situationen lever och det är viktigt att se om och förmodligen då tilläggsåtgärder krävs. Kommunernas utmanande ekonomiska situation kommer att granskas inom de kommande veckorna.

I vårt samhälle har vi basfunktionerna i skick. Hit hör el, vatten, bränsle, mat och goda kommunikationer.

Vi kommer att klara detta och den dagen kommer då dammet lägger sig. Förutom att få ekonomin i balans, vilket kommer att bli mycket utmanande, måste vi lägga grundlig tid för reflektion av åtgärderna och hur samhällsfunktionerna fungerar. Hit hör även hur distansundervisningen och distansarbetet fungerar och om vi kunde använda oss av detta i framtiden.

Vi är i kris på grund av en pandemi. I värsta fall kan den hålla på länge. Det ser vi med andra pandemier, som härjat i historien.  Därför är det viktigt att vi snabbt utarbetar ett vaccin för att stoppa virusets framfart.

Vi har nu fått ett bevis i nutid på vad en pandemi kan ställa till med då det gäller människors hälsa och ekonomi, såväl lokalt som globalt. Vi i Finland, och framförallt Österbotten, lever på export.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00