Minister lovar i svar på spörsmål av Löfström att se över jämställdheten i idrottssändningar

11.03.2020 kl. 15:06

År 2007 slog regeringen fast vilka idrottsevenemang som ska klassas av samhällelig betydelse i Finland. Till listan hör bland annat herrlandslagets slutspel i världsmästerskapen i fotboll och herrlandslagets slutspel i europamästerskapen i fotboll samt världsmästerskapen i ishockey för herrar, samt Finlands landslagsmatcher. Det gör att matcherna måste gå att ses för allmänheten avgiftsfritt. Samma förteckning gäller dock inte damidrotten.

 

  • Förordningen är föråldrad och behöver moderniseras. Med tanke på att senaste dam-VM i fotboll sågs av hundratals miljoner tittare runt om i världen och damlejonens VM-final sågs av 1,6 miljoner finländare ifjol är det bara en tidsfråga innan dessa turneringar placeras bakom betalmurar, icke tillgängliga för alla finländare, om förordningen inte uppdateras. Det skulle vara orättvist mot både kvinnliga idrottsutövare och hela allmänheten om damernas matcher inte garanterades på samma sätt. Därför behöver förordningen ses över, säger riksdagsledamot Mats Löfström.

 

Löfström lämnade in ett skriftligt spörsmål till kommunikationsminister Timo Harakka i frågan. Ministern har nu gett sitt svar till Löfström och konstaterar bland annat följande:

 

”Det är över 10 år sedan förteckningen över evenemang av samhällelig betydelse utvärderades. Därför är det motiverat att se över huruvida förteckningen kunde uppdateras så att exempelvis också idrottsmatcher för damer och de paralympiska spelen beaktas. En eventuell revidering kunde vara önskvärd med tanke på jämställdheten mellan kvinnor och män”.

 

  • Jag är mycket nöjd med regeringens och kommunikationsministerns svar på mitt spörsmål. Ministern lovar nu att se över saken, vilket är en viktig sak för jämställdheten inom idrotten, säger Löfström.

 

I detta nu förnyas lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation och Löfström menar att man i samband med den revideringen också kan göra en ändring av statsrådets förordning om televisions- och radioverksamhet.

 

  • Ändringen är nödvändig och genom att lagen nu förnyas ger det en möjlighet att också förnya förordningen och där jämställa dam- och herrlandslagens så att både dam- och herrlandslagens matcher är tillgängliga avgiftsfritt för alla finländare. Också paralympiska spelen i OS borde samtidigt läggas till den listan. Det hoppas jag att regeringen nu kommer göra och i det hänseendet är jag mycket glad över ministerns positiva svar, säger Löfström.
Mats Löfström

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55