Låt landskapen bestämma om sina sjukhus

06.03.2020 kl. 13:26
Riksdagsledamot och medlem av riksdagens social- och hälsovårdsutskott Veronica Rehn-Kivi (SFP) är bekymrad över framtiden för samjouren vid Raseborgs sjukhus.

Beslut om sjukhusets framtid ska fattas av HUS styrelse under våren. Rehn-Kivi betonar sjukhusets regionala betydelse hänvisande till patientsäkerhet, språk, beredskap och geografi.
- Västra Nyland är ett vidsträckt landskap som har en åldrande svenskspråkig befolkning. Många har svaga kunskaper i finska och med tanke på avstånden och språket är det ytterst viktigt att det inte görs förhastade beslut och välfungerande tvåspråkiga enheter dras in, säger Rehn-Kivi.
Enligt Rehn-Kivi kan också patientsäkerheten lida ifall akut- och specialistvården centraliseras för mycket. Beredskap för vård ska finnas på flera håll också med tanke på möjliga fall av sjukhusbakterier, virusepidemier och insjuknad personal.
Rehn-Kivi efterfrågar nu lugn och betonar att de framtida landskapen måste få bestämma om hur de tryggar vården i regionen.
- Det klokaste är nu att vänta på den nya vårdlagstiftningen och efter det säkerställa att jouren vid sjukhuset i Raseborg får fortsättning, säger Rehn-Kivi.

Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55