Dagvård på eget språk, svenska eller finska, är varje barns rätt – fortbildning, fler startplatser och utbildningstillstånd behövs

12.02.2020 kl. 18:16

SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson ledde idag ordet på en rundabordsdiskussion om dagvårdens utmaningar speciellt i Helsingfors.

 
- Den svenska dagvården i Finland är oerhört viktig. Att ett barn får tala sitt modersmål handlar om mycket mer än bara språk och kommunikation. Det handlar om trygghet och det handlar om förståelse. Modersmålet är en trygghet för varje barn, sade Henriksson i sitt öppningsanförande.
 
Vid årsskiftet fanns det 50 svenskspråkiga barn som inte hade fått dagisplats i Helsingfors. Hälften av dem erbjöds plats på finskt dagis. Samtidigt fanns det i slutet av januari ungefär 30 lediga jobb på de svenska daghemmen i Helsingfors.
 
- Jag sammankallade till denna diskussion för att sammanföra olika aktörer som jobbar med utbildningsfrågor och det svenska i Finland.
 
Vid tillfället deltog representanter för utbildningsanordnare, Helsingfors stad, intresseorganisationer, privata aktörer samt ett antal finlandssvenska fonder.
 
- Vi förde en mycket god och lösningsinriktad diskussion. Det är uppenbart att vi behöver flexibla lösningar för kvalitativ fortbildning av barnträdgårdslärare, stöd i form av förmånligt boende för dagvårdspersonal och tillstånd att utbilda barnledare vid Prakticum. Statusen för barnträdgårdsläraryrket måste också höjas.
 
- Bollen är nu i rullning. Jag är glad att det finns en bred vilja att söka såväl kortsiktiga som långsiktiga lösningar för att råda bot på bristen av arbetskraft inom småbarnspedagogiken, avslutar Henriksson.
Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00