Se barn och unga i juletid

14.12.2019 kl. 07:10

Riksdagsarbetet går in på sin sista vecka innan juluppehållet. Innan det ska bland annat budgeten godkännas. Som en del av den beviljas de så kallade julklappspengarna och fördelningen av dem blev klar i torsdags.

 

Bland julklappspengarna finns många fina satsningar. Sett ur norra svenska Österbottens synvinkel kan nämnas 70.000 euro för restaureringen av museiskeppet Vega men också ett betydande understöd åt exportandelslaget Viexpo som gör ett viktigt jobb för regionen för att stärka handelsrelationerna bland annat Finland och Sverige. Det här är speciellt viktigt för oss i Österbotten.

 

En fin, värdig och självklar tradition i december är firandet av självständighetsdagen med bland annat bal i presidentens slott men även stämningsfull ekumenisk festgudstjänst i Helsingfors domkyrka. Jag är väldigt glad över att valde att delta i den stämningsfulla festgudstjänsten.

 

Vid festgudstjänsten så höll biskop Simo Peura från Lappo stift en fin predikan kring barnens rättigheter och framtidshopp. Ur Lukas evangeliet lästes att ”Ty den som är minst av er alla, han är stor”. Det är en viktig grundsyn gällande våra värderingar i livet, vi måste alltså försäkra oss om att de nya generationerna har det bra. De är vår framtid.

 

Barn och unga har diskuterats mycket på senare tid i riksdagen. Bland annat återinfördes barnets subjektiva rätt till småbarnspedagogik på heltid i onsdags. Från och med hösten 2020 har alltså barnen igen rätt att delta i småbarnspedagogik på heltid och det är inte beroende av föräldrarnas eller andra vårdnadshavares arbets- och livssituation, barnets eller familjens behov av stöd eller barnets hemkommun. Det här är en viktig åtgärd för att främja barnets rättigheter och jämlikhet i hela landet.

 

I vår värld finns det många globala problem där barn far illa på grund av hunger, fattigdom eller krig. Under juletider ordnas många insamlingstillfällen i form av välgörenhet. Det kan handla om insamling av julpaket, insamling av kollekt i kyrkor eller vid butiker. Man kan se det som en julgåva, en betydelsefull sådan. Röda korset och Rädda barnen i Finland är exempel på organisationer som gör detta fina arbete, det finns naturligtvis fler.

 

Finland utsågs i år till världens lyckligaste land. Ja, många – de allra flesta - barn och unga mår väldigt bra här.

 

Samtidigt framkommer det allt oftare att allt fler mår dåligt. Det är naturligtvis inget vi kan blunda för. Det handlar bland annat om psykisk ohälsa, att vi lever i ett samhälle där stress och press är allt vanligare, nätmobbning, barnfattigdom, föräldrars uteblivna närvaro från barnen, ungdomar som hamnar snett och blir utanför välfärdssamhället - av olika orsaker. Många allvarliga frågor som är ett gemensamt samhällsansvar att förbättra.

 

Vi måste vara hoppfulla som biskop Peura sade, vi måste uppmuntra varandra och tillsammans arbeta fram en god grund från livets början till livets slut. En kvalitativ utbildning och vård, inklusive rådgivning och stödfunktioner i skolorna, är viktiga pusselbitar i helheten.

 

Om en dryg vecka är det jul. Vi ska komma ihåg att julen är framförallt barnens och ungas högtid, spännande tider. Låt oss alla göra den trygg och minnesvärd för dem. Trygghet ger framtidstro och hopp åt oss alla oberoende av ålder.

 

Jag vill önska alla en riktigt skön och avkopplande julhelg, en tid att umgås och se varandra.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50