Turbulenta dagar innan 102 år av självständighet

05.12.2019 kl. 09:47
Imorgon fredag stillar sig Finland för att fira 102 år av självständighet efter några otroligt turbulenta dagar inom den nationella politiken.

Just nu har Finland ingen regering i och med att statsminister Antti Rinnes regering avgick efter många turer i tisdags. En tillfällig regering, expeditionsministär, sköter det praktiska tills en ny regering tar över.

 

Jag hoppas för egen del att samma regeringskonstellation kan fortsätta med samma regeringsprogram som uppgjordes i somras men med en ny skeppare vid rodret. Regeringsprogrammet är bra, till exempel gällande svenska språket, utbildning, sjukvård och sjukhus samt infrastruktur.

 

Det väsentliga är nu att vi får en handlingskraftig, enad och stabil regering som kan ta i tu med större och mindre frågor men också ro EU-ordförandeskapet med bravur i hamn.

 

Till självständighetsdagen hinner inte en ny regering till träda. Detta till trots har vi alla orsak att vara stolta över vår dag och fira med den blåvita flaggan i topp. Vi ska känna en stor och ödmjuk tacksamhet. Utan veteranerna och tidigare generationer hade vi inte haft det Finland som vi har idag. Det är vår plikt att minnas och hedra dem som försvarat och byggt vårt Finland. Det gäller att kunna sin historia.

 

I flera årtionden stred vi mot Ryssland eller dåvarande Sovjetunionen, där många österbottningar tappert deltog. Många i samhället minns de förfärliga krigsåren. Efter krigen började Finland ta stora steg framåt. Från agrarsamhälle, där över hälften av finländarna arbetade inom jord- och skogsbruk, gick vi över till industrisamhälle som senare allt mer gick över till servicesamhälle. Idag vinner digitaliseringen allt större fotfäste.

 

Finland är på många sätt en framgångssaga, där vi på ett sekel gått från en fattig och liten stat till att utvecklas till en av världens mest avancerade stater i världen. I och med att vårt ekonomiska välstånd förbättrades så påbörjades också byggandet av vår välfärdsstat – den nordiska välfärdsmodell.

 

Vi i Finland har under senaste århundradet utmärkt oss inom flera sektorer i samhället som exempelvis utbildning, vård och socialtrygghet samt demokratibygge och jämlikhet.

 

Finland utsågs nyligen till världens lyckligaste land med landskapet Österbotten allra högst upp. Samhörigheten, föreningslivet och dess mångfald, friskheten, integreringen, företagarandan, den starka exportindustrin samt sysselsättningsläget ses som våra styrkor. Ja det finns också många utmaningar, till exempel åldersstrukturen.

 

Självständighetsdagen kan firas på många sätt. För egen del är det en ny erfarenhet i och med att vi är bjudna till slottet på presidentens mottagning. Ser fram emot en trevlig och annorlunda kväll med nya bekantskaper. Ja, vi kommer att berätta om vårt fina landskap.

 

Jag vill önska alla en riktigt fin och avkopplande självständighetsdag.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00