Turbulenta dagar innan 102 år av självständighet

05.12.2019 kl. 09:47
Imorgon fredag stillar sig Finland för att fira 102 år av självständighet efter några otroligt turbulenta dagar inom den nationella politiken.

Just nu har Finland ingen regering i och med att statsminister Antti Rinnes regering avgick efter många turer i tisdags. En tillfällig regering, expeditionsministär, sköter det praktiska tills en ny regering tar över.

 

Jag hoppas för egen del att samma regeringskonstellation kan fortsätta med samma regeringsprogram som uppgjordes i somras men med en ny skeppare vid rodret. Regeringsprogrammet är bra, till exempel gällande svenska språket, utbildning, sjukvård och sjukhus samt infrastruktur.

 

Det väsentliga är nu att vi får en handlingskraftig, enad och stabil regering som kan ta i tu med större och mindre frågor men också ro EU-ordförandeskapet med bravur i hamn.

 

Till självständighetsdagen hinner inte en ny regering till träda. Detta till trots har vi alla orsak att vara stolta över vår dag och fira med den blåvita flaggan i topp. Vi ska känna en stor och ödmjuk tacksamhet. Utan veteranerna och tidigare generationer hade vi inte haft det Finland som vi har idag. Det är vår plikt att minnas och hedra dem som försvarat och byggt vårt Finland. Det gäller att kunna sin historia.

 

I flera årtionden stred vi mot Ryssland eller dåvarande Sovjetunionen, där många österbottningar tappert deltog. Många i samhället minns de förfärliga krigsåren. Efter krigen började Finland ta stora steg framåt. Från agrarsamhälle, där över hälften av finländarna arbetade inom jord- och skogsbruk, gick vi över till industrisamhälle som senare allt mer gick över till servicesamhälle. Idag vinner digitaliseringen allt större fotfäste.

 

Finland är på många sätt en framgångssaga, där vi på ett sekel gått från en fattig och liten stat till att utvecklas till en av världens mest avancerade stater i världen. I och med att vårt ekonomiska välstånd förbättrades så påbörjades också byggandet av vår välfärdsstat – den nordiska välfärdsmodell.

 

Vi i Finland har under senaste århundradet utmärkt oss inom flera sektorer i samhället som exempelvis utbildning, vård och socialtrygghet samt demokratibygge och jämlikhet.

 

Finland utsågs nyligen till världens lyckligaste land med landskapet Österbotten allra högst upp. Samhörigheten, föreningslivet och dess mångfald, friskheten, integreringen, företagarandan, den starka exportindustrin samt sysselsättningsläget ses som våra styrkor. Ja det finns också många utmaningar, till exempel åldersstrukturen.

 

Självständighetsdagen kan firas på många sätt. För egen del är det en ny erfarenhet i och med att vi är bjudna till slottet på presidentens mottagning. Ser fram emot en trevlig och annorlunda kväll med nya bekantskaper. Ja, vi kommer att berätta om vårt fina landskap.

 

Jag vill önska alla en riktigt fin och avkopplande självständighetsdag.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Remissdebatt om statsrådets klimat- och energistrategi

Regeringen har avgivit en av de viktigaste redogörelserna under hela regeringsperioden. Klimat- och energifrågorna bildar idag en helhet som inte kan skiljas åt och som genomsyrar både den nationella och internationella politiken. Vissa ramvillkor är fastställda för Finlands energi- och klimatpolitik genom EU:s klimatpolitik och internatioenlla överenskommelser. Inom Eu har man kommit överens om att utsläppen av växthusgaser skall minska med 20%, energieffektiviteten förbättras så att energiförbrukningen minskar med 20% och andelen förnybar energi av den slutliga energiförbrukningen på EU-nivå ska öka till 20% till år 2020 jämfört med nivåerna år 1990. För Finland betyder det att andelen förnybar energi skall öka till 38 % från nuvarande 29%.
12.11.2008 kl. 16:15

Revisionsutskottets betänkande om informationsstyrning inom social- och hälsovården

Den första juni ifjol trädde lagändringen som innebär att revisionsutskottets uppdrag finns upptaget i grundlagen ikraft. Revisionsutskottets roll och arbete är viktigt. Att riksdagen har ett eget organ som på en allmän nivå övervakar användningen av statsfinanserna och kan påtala brister samt lyfta upp frågor till diskussion stärker riksdagens roll som det ledande statsorganet. Gällande just denna diskussion är det bara synd att såväl tidpunkt som tema sammanfaller med interpellationen vi diskuterade i tisdags.
16.10.2008 kl. 17:45

Remissdebatt om statsrådets innovationspolitiska redogörelse

Innovationspolitik är ett relativt abstrakt tema – och jag är inte helt säker på om redogörelsen som sådan lyckas räta ut alla frågetecken, eftersom de konkreta angreppssätten och åtgärderna emellanåt förblir aningen ogripbara. Detta berör alla teman som man spontant anser borde finnas med i innovationspolitiken: Utvecklingen och forskningen som en bas att stå på, behovet av finansiering och riskfinansiering, behovet av kunnande, kompetens och företagande samt de utmaningar som globaliseringen medför. Att på ett framgångsrikt sätt genomföra de förslag som statsrådet framför i redogörelsen kräver en väl genomtänkt och konkret verkställighetsplan som är förankrad i både budget och rambudget.
15.10.2008 kl. 16:15

Interpellationsdebatt om en hygglig nivå på primärvården

Att oppositionen väljer att interpellera just nu är ingen slump – vi har ju kommunalval om dryga två veckor. Men att diskutera primärhälsovården, som är en av de viktigaste kommunala serviceformerna, passar Svenska riksdagsgruppen alldeles utmärkt. Finland är ett välfärdsland. Värdig vård för alla är en av våra dyrbaraste grundlagsenliga rättigheter. Oberoende av var man bor, oberoende av ålder och sjukdom måste rätten till god vård också förverkligas i praktiken.
14.10.2008 kl. 15:15

Statsrådets redogörelse för genomförandet av integrationslagen

Finland är en del av Europeiska Unionen och en global värld där människor i större utsträckning än tidigare rör sig mellan länder och arbetsmarknader. Under de följande tio åren behöver Finland nya invandrare också av den orsaken att fler än hundratusen personer på grund av åldersstrukturen försvinner ur arbetslivet, många av dem i samhällets nyckelfunktioner.
07.10.2008 kl. 15:30

Remissdebatt om budgetförslaget 2009

Ett lands framgång beror på många saker, bland dem kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet samt naturligtvis sysselsättningen. Trots att det budgetförslag som nu presenterats inte som sådant särskilt har utgetts för att vara en sysselsättningsbudget finns det många element som stöder sysselsättning och företagande.
16.09.2008 kl. 15:45

Interpellation om tryggande av universitetens ställning och verksamhetsförutsättningar

Kompetens, företagsamhet och förnyelseförmåga utgör grunden för en ökad välfärd. Det slår regeringen Vanhanens program fast. Regeringen har i sitt program slagit fast att målsättningen för finansieringen av forskning och utveckling är att den offentliga finansieringen ska stiga till fyra procent av bruttonationalprodukten. Regeringen har även bestämt att den offentliga basfinansieringen till universiteten ska öka över hela linjen. Donationer till stöd för vetenskaplig verksamhet har dessutom redan i hög grad gjorts avdragbara i beskattningen.
21.05.2008 kl. 16:15