Framtidsutskottet besöker Vasa

28.11.2019 kl. 09:58
Riksdagsledamot Joakim Strand (sfp) har i egenskap av ordförande bjudit in riksdagens framtidsutskott till Vasa. Tidigare i höst har framtidsutskottet besökt forskningscentret CERN i Schweiz, men utskottets enda officiella inrikesresa är till Vasa.

Framtidsutskottet behandlar ärenden som påverkar samhällsutvecklingen, framtidsforskningen och effekterna av den tekniska utvecklingen. Utskottet behandlar även statsrådets framtidsredogörelse och FN:s 2030-agenda för hållbar utveckling.

 

En viktig del av resan är att föra interna diskussioner om utskottets fokusområden under den förestående valperioden. Utskottet har även träffat/kommer även att träffa representanter från bland annat Vasa stad, Vasa hovrätt,

 

Yrkeshögskolan Novia, Vasa Universitet, Vasa Yrkeshögskola, Wärtsilä, Kvarkenrådet, Vasa Elektriska och Wasa Innovation Center.

 

- Jag uppskattar att så många kolleger från olika partier mitt i den hektiska hösten är beredda att investera två dagar i att besöka Vasa mitt i veckan. Vi inledde med en rundtur för att visa upp olika investeringar - allt från sjukhuset till projekten i Vasklot. Kollegerna njöt även stort av att få besöka Strömsö, och många var övertygade om att det delvis var därför vi fick se Sport vinna på kvällen. "Det gick som på Strömsö!" är ett legendariskt uttryck som lever kvar nationellt! konstaterar Strand.   

 

- Det är värdefullt att kunna ge en djupare bild av energiteknologiklustret och det omkringliggande ekosystemet. Energi- och klimatteknologi från Vasa kan rädda världen. Det är fint att vi har vänner från olika partier och olika delar av Finland som tillsammans med oss i Vasaregionen vill stärka Finland inom just denna sektor! avslutar Strand.

 

På utskottsresan till Vasa deltog framtidsutskottets ordförande Joakim Strand (sfp), viceordförande Pirkka-Pekka Petelius (Gröna), samt utskottsmedlemmarna Marko Asell (SDP), Ville Kaunisto (Saml), Ari Koponen (SF), Sari Tanus (KD) och Sinuhe Wallinheimo (Saml).

 

SINUHE WALLINHEIMO (Saml): ”- Jag tycker alla riksdagsledamöter borde bekanta sig med energiklustret i Vasa. Varje landskap och riksdagsledamot kunde lära sig någonting. Här görs innovationer på världsnivå på många olika områden.”

 

PIRKKA-PEKKA PETELIUS (Gröna): ”- En av framtidsutskottets främsta uppgifter är att bedöma effekterna av den tekniska utvecklingen. Under resan har vi fått inse hur dynamisk Vasaregionen är som utvecklare och fördomsfri användare av nya teknologier. En av regionens starka sidor är samordning av olika verksamhetsområden.”

 

ARI KOPONEN (PS): ”- Varje vecka får vi i plenisalen - speciellt från de gröna - höra anklagelser mot oss finländare om hur vi inte gör något för att hindra klimatförändringen. Besöket till energiklustret i Vasa visar återigen hur mycket vi egentligen gör för att åtgärda problemet. Jag rekommenderar att hela den gröna riksdagsgruppen besöker Vasa!”

 

VILLE KAUNISTO (Saml): ”- Det är fint att kunna föra hem nya lärdomar från Vasaregionens företags- och innovationsvärlden om olika samarbetsmöjligheter.”

 

SARI TANUS (KD): ”- Vasa har en bra ”drive” på många sektorer. Utmaningar måste ses som möjligheter. Inställning och vilja avgör och det finns det i denna stad. Det var fint att se det även i ishallen och bevittna Sports 5-4 vinst över KooKoo.”

 

MARKO ASELL (SDP) ”- Framtidsutskottets resa har gått som på Strömsö, som vi även besökte. Inflytelserika personer från Vasaregionen har bra självförtroende, är modiga och den kreativa ”galenskapen” är klart nyckeln till framgång. Det starka kunnandet och samarbetsförmågan hos företagen garanterar framgång även i fortsättningen. Vasa har ett bra lyft!”

Joakim Strand

Gruppanföranden

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50