Framtidsutskottet besöker Vasa

28.11.2019 kl. 09:58
Riksdagsledamot Joakim Strand (sfp) har i egenskap av ordförande bjudit in riksdagens framtidsutskott till Vasa. Tidigare i höst har framtidsutskottet besökt forskningscentret CERN i Schweiz, men utskottets enda officiella inrikesresa är till Vasa.

Framtidsutskottet behandlar ärenden som påverkar samhällsutvecklingen, framtidsforskningen och effekterna av den tekniska utvecklingen. Utskottet behandlar även statsrådets framtidsredogörelse och FN:s 2030-agenda för hållbar utveckling.

 

En viktig del av resan är att föra interna diskussioner om utskottets fokusområden under den förestående valperioden. Utskottet har även träffat/kommer även att träffa representanter från bland annat Vasa stad, Vasa hovrätt,

 

Yrkeshögskolan Novia, Vasa Universitet, Vasa Yrkeshögskola, Wärtsilä, Kvarkenrådet, Vasa Elektriska och Wasa Innovation Center.

 

- Jag uppskattar att så många kolleger från olika partier mitt i den hektiska hösten är beredda att investera två dagar i att besöka Vasa mitt i veckan. Vi inledde med en rundtur för att visa upp olika investeringar - allt från sjukhuset till projekten i Vasklot. Kollegerna njöt även stort av att få besöka Strömsö, och många var övertygade om att det delvis var därför vi fick se Sport vinna på kvällen. "Det gick som på Strömsö!" är ett legendariskt uttryck som lever kvar nationellt! konstaterar Strand.   

 

- Det är värdefullt att kunna ge en djupare bild av energiteknologiklustret och det omkringliggande ekosystemet. Energi- och klimatteknologi från Vasa kan rädda världen. Det är fint att vi har vänner från olika partier och olika delar av Finland som tillsammans med oss i Vasaregionen vill stärka Finland inom just denna sektor! avslutar Strand.

 

På utskottsresan till Vasa deltog framtidsutskottets ordförande Joakim Strand (sfp), viceordförande Pirkka-Pekka Petelius (Gröna), samt utskottsmedlemmarna Marko Asell (SDP), Ville Kaunisto (Saml), Ari Koponen (SF), Sari Tanus (KD) och Sinuhe Wallinheimo (Saml).

 

SINUHE WALLINHEIMO (Saml): ”- Jag tycker alla riksdagsledamöter borde bekanta sig med energiklustret i Vasa. Varje landskap och riksdagsledamot kunde lära sig någonting. Här görs innovationer på världsnivå på många olika områden.”

 

PIRKKA-PEKKA PETELIUS (Gröna): ”- En av framtidsutskottets främsta uppgifter är att bedöma effekterna av den tekniska utvecklingen. Under resan har vi fått inse hur dynamisk Vasaregionen är som utvecklare och fördomsfri användare av nya teknologier. En av regionens starka sidor är samordning av olika verksamhetsområden.”

 

ARI KOPONEN (PS): ”- Varje vecka får vi i plenisalen - speciellt från de gröna - höra anklagelser mot oss finländare om hur vi inte gör något för att hindra klimatförändringen. Besöket till energiklustret i Vasa visar återigen hur mycket vi egentligen gör för att åtgärda problemet. Jag rekommenderar att hela den gröna riksdagsgruppen besöker Vasa!”

 

VILLE KAUNISTO (Saml): ”- Det är fint att kunna föra hem nya lärdomar från Vasaregionens företags- och innovationsvärlden om olika samarbetsmöjligheter.”

 

SARI TANUS (KD): ”- Vasa har en bra ”drive” på många sektorer. Utmaningar måste ses som möjligheter. Inställning och vilja avgör och det finns det i denna stad. Det var fint att se det även i ishallen och bevittna Sports 5-4 vinst över KooKoo.”

 

MARKO ASELL (SDP) ”- Framtidsutskottets resa har gått som på Strömsö, som vi även besökte. Inflytelserika personer från Vasaregionen har bra självförtroende, är modiga och den kreativa ”galenskapen” är klart nyckeln till framgång. Det starka kunnandet och samarbetsförmågan hos företagen garanterar framgång även i fortsättningen. Vasa har ett bra lyft!”

Joakim Strand

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00