Anslaget till Vassor-Kärklax är en fantastisk nyhet

18.09.2019 kl. 16:04
Skam den som ger sig, äntligen!

Det här är en fantastisk nyhet för Österbotten är riksdagsledamot Mikko Ollikainens spontana reaktion då han får höra att förbättringarna av Vassor-Kärklax avsnittet på Riksåttan finns med i Kommunikationsministeriets budgetförslag till nästa års statsbudget.


- Riksåttan är Kustösterbottens livsnerv och otroligt viktig för oss. Just den här sträckan är en flaskhals som nu förbättras genom att bland annat bygga omkörningsfiler, gör trafiken smidigare samt ökar trafiksäkerheten på sträckan bland annat i form av en underfart för vilt. Den här nyheten gläder väldigt många, säger SFPs riksdagsledamot Mikko Ollikainen.

Projektets första del är mellan Vassor-Ölis och kostnadsförslaget är 11 miljoner. Budgetmedel fördelas så att 4 miljoner euro reserveras för år 2020 och 7 miljoner euro år 2021

- Jag hoppas också att trafiksäkerheten i Kärklax kan förbättras samtidigt genom att bygga en underfart där för den trafiken ska bli säkrare. Om det inte lyckas nu inom ramen för dessa budgetmedel måste slutliga planeringen av den inledas genast så att den kan förverkligas inom något år.

Projektet är det enda nya vägprojektet i gamla Vasa län under nästa år i statsbudgeten. Vägplanen ska ännu slutligen godkännas innan projektet kommer igång.

- I min tidigare roll som kommundirektör i Vörå har jag lobbat mycket för detta projekt, som varit aktuellt sedan 1990-talet, och det gläder mig att det råder en stor samsyn kring detta såväl politiskt som intresseorganisationer. Stort tack till alla inblandade lokalt, till partikollegor och andra riksdagsledamöter för stödet.

- Landskapsdirektör Kaj Suomelas reaktion igår om att nästa års budget är det bästa för Österbottens del på flera år fick en fin fortsättning, säger Ollikainen.
Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55