Finland bör följa Sverige och förbjuda mikroplaster i kosmetika

17.09.2019 kl. 16:05
Riksdagen höll under tisdagen remissdebatt om medborgarinitiativet om att förbjuda mikroplaster i kosmetika. Enligt initiativet vill man förbjuda tillverkning, export och försäljning av kosmetiska produkter som innehåller mikroplaster.

Redan under den förra mandatperioden drev Löfström på denna fråga och lämnade bl.a. in ett skriftligt spörsmål till regeringen om att regeringen bör förbjuda dessa mikroplatser som är onödiga och där ersättande organiska och nedbrytbara ämnen redan finns.

 

Sverige och flera andra länder har redan eller kommer snart att förbjuda mikroplaster i kosmetiska produkter. På EU-nivå har många länder även drivit på för ett EU-förbud mot mikroplaster. I dagens debatt stödde Löfström initiativet och belyste mikroplasternas skadliga effekt på miljön.

 

- Mikroplaster löses inte upp och kommer slutligen ut i våra vatten, vilket har en negativ inverkan på havsorganismerna, hela det marina ekosystemet i Östersjön och i förlängningen på oss människor, säger Mats Löfström.

 

- Hälsoriskerna för oss människor som får i oss mikroplaster, genom bland annat dricksvatten, är inte helt utredda men plast och kemikalier i kroppen är ett växande problem och kan bland annat leda till att det blir svårare att skaffa barn, något som måste tas på verkligt stort allvar, säger Löfström.

 

- Just mikroplatser i kosmetika är helt onödiga eftersom de kan ersättas med naturliga polymerer från både trä och ris. Även om ett EU-förbud skulle vara det bästa finns ingen anledning för Finland att avvakta och vi bör därför följa Sverige och förbjuda mikroplaster i kosmetika och visa vägen för ett allmänt EU-förbud för dessa skadliga mikroplatser, säger Mats Löfström.

 

Mats Löfström

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15