Riksdagen har inlett sin höstsession 

15.09.2019 kl. 06:42
Riksdagen har inlett sin höstsession. Vår nya regering har också börjat bli varm i kläderna och lagförslag har börjat anlända till riksdagen och dess utskott för behandling.

I riksdagen, som på många andra ställen, innebär hösten budgettider. Finansministeriet presenterade sitt första förslag till nästa års statsbudget för några veckor sedan. Den enda överraskningen för mig var att förslaget avvek så kraftigt från regeringsprogrammet när det gäller anslagen till utbildningen. Detta noterades på flera håll. Yrkeshögskolorna och universiteten har i offentligheten undrat vart regeringens tilltänkta planer att höja anslagen till universiteten och yrkeshögskolorna försvann. Jag utgår ifrån att det kommer korrigeringar under den politiska process som nu pågår. Det viktiga är att vi gör satsningar på utbildningen på alla stadier. Men vi får dock inte glömma yrkesutbildningen och dess betydelse för sysselsättningsgraden. Ifall vi ska nå vårt sysselsättningsmål på 75 procent är satsningar inom yrkesutbildningen nödvändiga.

I Österbotten har det blossat upp en klimatdebatt kring Vasa Övningsskolas beslut om att som en miljöfostrande åtgärd lämna bort rött kött i sin skolbespisning i sex veckor. Jag ser själv med oro på klimatförändringen och tycker att klimatet och hållbarhet är väldigt viktiga frågor som ska stå högt i kurs i skolan. Jag har ändå svårt att se att vi med punktinsatser som med att lämna bort rött kött, vars effekter kan ifrågasättas, kan lösa problemet. Det som oroar mig i klimatdebatten är oviljan att se att det är användningen av fossila bränslen som är grundproblemet, inte den finländska husdjursproduktionen som enligt Finlands klimatpolitiska plan på medellång sikt står för knappt fem procent av Finlands klimatutsläpp. Den kritik som den finländska husdjursproduktionen har fått utstå i samhällsdebatten är orimlig och står inte i proportion till de faktiska förhållandena. Som de enda näringarna som binder kol i marken är jord- och skogsbruket faktiskt en del av lösningen.

Renoveringen av Vasa Teater är på slutrakan och premiären stundar.  Att vi i Österbotten får en nyrenoverad teater som strävar efter att bli ett kulturellt vardagsrum för oss alla är något att glädjas åt.  Som styrelseordförande för Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur har jag på nära håll fått följa med processen. Vasa Teater är en sammanbindande institution för vårt Österbotten och vår finlandssvenska kultur. Vi har alla all orsak att rikta ett varmt tack till alla som på sätt eller annat möjliggjort denna viktiga satsning.
Anders Norrback

Gruppanföranden

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30