Ett mycket bra regeringsprogram 

03.06.2019 kl. 20:22
Den kommande regeringen, bestående av Socialdemokraterna, Centern, Gröna, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet, presenterade regeringsprogrammet idag.

Svenska folkpartiets ordförande och riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson är ytterst glad över det resultat som nu nåtts. 26 dagar av tidvis tuffa förhandlingar ledde till ett ansvarsfullt regeringsprogram med framtoning i social rättvisa och framåttänkande klimatpolitik.

 
– SFP:s värderingar syns tydligt i det här regeringsprogrammet. Vi är mycket nöjda med programmet som en helhet och det innehåller många för oss viktiga målsättningar. Många av förnyelserna innebär klara förbättringar i finländarnas vardag, säger Henriksson.
 
I regeringsprogrammet finns starka skrivningar angående det svenska språket i Finland. I programmet har man satt som målsättning att det andra inhemska språket skall återinföras som obligatoriskt ämne i studentskrivningarna. Nationalspråksstrategin kommer att uppdateras och förnyas. De språkliga rättigheterna kommer att garanteras i samband med vårdreformen. En särlösning för vården i Helsingfors och Nyland kommer att utredas tillsammans med de nyländska kommunerna.   Därtill kommer Vasa centralsjukhus att få omfattande jour. Svenska Teatern får status som nationalscen. Folktingets finansiering utökas.
 
– Jag är oerhört glad över alla dessa resultat som i praktiken stärker det tvåspråkiga Finland. Det är också fantastiskt fint att regeringsprogrammet innehåller en skrivning om att den svenskspråkiga undervisningens särbehov och utmaningar från småbarnspedagogik till universitet ska utvärderas. Efter det skall ett åtgärdsprogram utarbetas, säger Henriksson.
 
Regeringsprogrammet innehåller även i övrigt betydande satsningar på småbarnspedagogik, utbildning och forskning. Den subjektiva dagsvårdsrätten återinförs och gruppstorlekarna ska minskas. Yrkesutbildningen och gymnasiet får viktiga tilläggssatsningar. Yrkeshögskolornas samt universitetens grundfinansiering förstärks. Studiepenningen ska indexbindas.
 
– Regeringen kommer att öka antalet poliser och stärka resurserna för domstolarna och hela rättsvården. Det är mycket välkommet, säger Henriksson.
 
– Mycket viktiga är också de stora satsningarna för att förstärka äldrevården och höjningarna av de lägsta pensionerna samt främjande av den psykiska hälsan och arbetsvälmående. Fint är också att äldreombudsmanstjänsten nu inrättas. 
 
Regeringen förbinder sig till att en sysselsättningsgrad på 75 procent uppnås, samtidigt som lokala avtal främjas och en företagarstrategi bereds. Anställandet av den första arbetstagaren ska underlättas.För att möta familjernas vardag och öka jämställdheten kommer regeringen att göra en ambitiös familjeledighetsreform tillsammans med arbetsmarknadsparterna.
 
– Regeringen tar också klimathotet på stort allvar och riktar resurser till arbete mot klimatförändringen. Det inhemska jordbrukets verksamhetsförutsättningar kommer att förstärkas. Underhållet av basvägnätet kommer att få märkbara tilläggsresurser, så våra landsvägar kommer att kunna sättas i skick. Tillstånd till skyddsjakt på skarv kommer att underlättas, säger Henriksson och avslutar med att konstatera att SFP går in i den nya regeringen med två ministrar, vilket också gläder mig mycket.
 
– Jag är en utpräglad resultatpolitiker och för egen del är jag mycket nöjd med det program som idag presenterats. Det kommer att vara av central betydelse att höja sysselsättningen och få fler människor i jobb.

 
Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00