Ett mycket bra regeringsprogram 

03.06.2019 kl. 20:22
Den kommande regeringen, bestående av Socialdemokraterna, Centern, Gröna, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet, presenterade regeringsprogrammet idag.

Svenska folkpartiets ordförande och riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson är ytterst glad över det resultat som nu nåtts. 26 dagar av tidvis tuffa förhandlingar ledde till ett ansvarsfullt regeringsprogram med framtoning i social rättvisa och framåttänkande klimatpolitik.

 
– SFP:s värderingar syns tydligt i det här regeringsprogrammet. Vi är mycket nöjda med programmet som en helhet och det innehåller många för oss viktiga målsättningar. Många av förnyelserna innebär klara förbättringar i finländarnas vardag, säger Henriksson.
 
I regeringsprogrammet finns starka skrivningar angående det svenska språket i Finland. I programmet har man satt som målsättning att det andra inhemska språket skall återinföras som obligatoriskt ämne i studentskrivningarna. Nationalspråksstrategin kommer att uppdateras och förnyas. De språkliga rättigheterna kommer att garanteras i samband med vårdreformen. En särlösning för vården i Helsingfors och Nyland kommer att utredas tillsammans med de nyländska kommunerna.   Därtill kommer Vasa centralsjukhus att få omfattande jour. Svenska Teatern får status som nationalscen. Folktingets finansiering utökas.
 
– Jag är oerhört glad över alla dessa resultat som i praktiken stärker det tvåspråkiga Finland. Det är också fantastiskt fint att regeringsprogrammet innehåller en skrivning om att den svenskspråkiga undervisningens särbehov och utmaningar från småbarnspedagogik till universitet ska utvärderas. Efter det skall ett åtgärdsprogram utarbetas, säger Henriksson.
 
Regeringsprogrammet innehåller även i övrigt betydande satsningar på småbarnspedagogik, utbildning och forskning. Den subjektiva dagsvårdsrätten återinförs och gruppstorlekarna ska minskas. Yrkesutbildningen och gymnasiet får viktiga tilläggssatsningar. Yrkeshögskolornas samt universitetens grundfinansiering förstärks. Studiepenningen ska indexbindas.
 
– Regeringen kommer att öka antalet poliser och stärka resurserna för domstolarna och hela rättsvården. Det är mycket välkommet, säger Henriksson.
 
– Mycket viktiga är också de stora satsningarna för att förstärka äldrevården och höjningarna av de lägsta pensionerna samt främjande av den psykiska hälsan och arbetsvälmående. Fint är också att äldreombudsmanstjänsten nu inrättas. 
 
Regeringen förbinder sig till att en sysselsättningsgrad på 75 procent uppnås, samtidigt som lokala avtal främjas och en företagarstrategi bereds. Anställandet av den första arbetstagaren ska underlättas.För att möta familjernas vardag och öka jämställdheten kommer regeringen att göra en ambitiös familjeledighetsreform tillsammans med arbetsmarknadsparterna.
 
– Regeringen tar också klimathotet på stort allvar och riktar resurser till arbete mot klimatförändringen. Det inhemska jordbrukets verksamhetsförutsättningar kommer att förstärkas. Underhållet av basvägnätet kommer att få märkbara tilläggsresurser, så våra landsvägar kommer att kunna sättas i skick. Tillstånd till skyddsjakt på skarv kommer att underlättas, säger Henriksson och avslutar med att konstatera att SFP går in i den nya regeringen med två ministrar, vilket också gläder mig mycket.
 
– Jag är en utpräglad resultatpolitiker och för egen del är jag mycket nöjd med det program som idag presenterats. Det kommer att vara av central betydelse att höja sysselsättningen och få fler människor i jobb.

 
Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30