Österbotten på kartan

01.06.2019 kl. 08:03
Tiden efter riksdagsvalet har på många sätt varit väldigt innehållsrik och intressant.

I flera olika roller har jag besökt riksdagen tidigare men visst, det var en fin och minnesvärd känsla att för första gången i sitt liv gå upp efter trapporna till riksdagen tisdagen efter påsk i rollen som nybliven riksdagsledamot. Tack för förtroendet.

Inledningsvis var det mycket praktiskt på agendan. Så mycket konkret politiskt arbete har det ändå inte ännu varit i riksdagshuset. Den mesta tiden har jag och mina kollegor i SFP tillbringat i Ständerhuset på regeringsförhandlingarna.

I samband med riksdagsvalet konstaterade jag i ett par sammanhang att Österbotten var det landskapet som Sipiläs regering glömde. I flera frågor har vi kunnat känna av det, bland annat sjukhusfrågan och riksväg 8.

I dagarna får Finland sin nästa regering. Vi i Sfp är nöjda över att vi är med i förhandlingarna. Vi vill vara med och påverka - det här ett av de viktigaste och mest konkreta sätten att påverka.

Förhandlingarna har förlöpt i god anda och det är viktigt för att skapa förtroende för de kommande fyra åren. Politik är ett lagspel och ibland gäller att kunna fatta kompromisser för att föra landet framåt. Varje parti har sina mål och hjärtefrågor.

Efter att förhandlingarna är klara och regeringsprogrammet är klart, tar partierna ställning om de är beredda att fullfölja programmet.

Vi, fem partiers representanter, har suttit i 19 olika grupper och funderat vad som är viktigt inom varje sektor. Själv har jag suttit i gruppen som funderat på infrastrukturfrågor.

Österbotten har varit mycket väl representerat i Ständerhuset. 14 kustösterbottningar deltog denna gång. Det har nog aldrig förut hörts så mycket österbottnisk dialekt i det anrika Ständerhuset som under de senaste veckorna. Räidit!

Mitt under pågående förhandlingarna hölls EU-valet. SFP lyckades, trots att galluparna förutspådde annat, behålla sitt mandat i Europaparlamentet. Det är otroligt viktigt. Vi österbottningar visade verkligen att vi vet vikten av att ha en egen representant i Bryssel. I medeltal var röstningsaktiviteten kring 10 procent högre än i de övriga kommunerna i valkretsen.

SFPs och Nils Torvalds arbete uppskattas stort i Bryssel. Ett kvitto på det är att Torvalds tog hela 68 procent av de angivna rösterna i Korsnäs, 50 procent i Malax, 46,5 procent i Vörå, 42 procent i Nykarleby och 40 procent i Korsholm. Hans koppling och kunskap om Österbotten är stark.  

Bra även att SDPs Miapetra Kumpula-Natri fick förnyat förtroende. Hon har funnits med i spekulationerna om att bli EU-kommissionär. Valet lär ske mellan henne eller Jutta Urpilainen, vilket är otroligt bra med österbottniska ögon sett.

Som sann idrottsvän kan jag inte låta bli att nämna om det fantastiska VM-guldet i ishockey. Också här hade vi österbottningar en roll i och med att andra tränare Mikko Manner och backen Miika Koivisto, med förflutet i Sport, samt Sportspelare Joel Kiviranta ingick i guldlaget.

Nu är Österbotten verkligen på kartan.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Gruppanförande 18.2

Gruppanförande i debatten i anledning av regeringens redogörelse om Afghanistan
19.02.2010 kl. 09:20

Gruppanförande 9.2

Gruppanförande i riksdagsdebatten i anledning av statsministerns meddelande om regeringens politik
09.02.2010 kl. 13:45

Gruppanförande i responsdebatten om statsbudgeten för år 2010

Äntligen syns det ljus i ändan av tunneln! Enligt färska uppgifter från Statistikcentralen har bruttonationalprodukten svängt till tillväxt under årets tredje kvartal. Det samma gäller åtta av Finlands tio viktigaste exportländer. Men där slutar de goda nyheterna för dagen.
14.12.2009 kl. 13:45

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25