Finland har mycket att lära sig av Island

27.03.2019 kl. 20:05
SFP:s vice ordförande och riksdagsledamot Anders Adlercreutz stod värd för ett seminarium där Islands ambassadör i Finland Árni Þór Sigurðsson berättar om vad Island har gjort för att dramatiskt minska användning av rusmedel bland unga

På 20 år har andelen som druckit sig berusad under den senaste månaden minskat från över 40 procent till sex procent, och andelen som använt cannabis har minskat från 15 procent till två procent.

– På Island har man insett betydelsen av att erbjuda barn och unga andra meningsfulla aktiviteter i stället för att hänga på gator och torg. Man har utvecklat eftermiddagsklubbarna och infört ett hobbykort som subventionerar hobbyavgifterna. Förändringen under denna 20-årsperiod är otrolig – vi i Finland har skäl att ta exempel från Islands modell för att förbättra barns och ungas välmående också hos oss, säger Adlercreutz.

I dag använder över 80 procent av de isländska barnen i de yngre tonåren hobbykortet. De flesta hobbyer tar slut före klockan 19, vilket innebär att familjerna har möjlighet att tillbringa mer tid tillsammans.

– Varje familj med barn vet hur utmanande det kan bli att få ihop vardagspusslet på ett fungerande sätt utan att minska på tiden man kan umgås tillsammans. I Finland borde vi också satsa på att förbättra möjligheterna kombinera skola med hobby och utveckla eftermiddagsklubbsverksamheten för att underlätta vardagen för familjerna. En fungerande vardag med meningsfulla aktiviteter skapar mer välmående barn, unga och familjer.

Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00