Nya attityder och spelregler behövs när arbetet förändras

04.03.2019 kl. 13:12

Själva arbetet håller på att förändras och det kommer in flera anställningsformer som avviker från det traditionella.

– Det förutsätter förändringar i lagstiftningen, i socialskyddet, men också i våra attityder, betonar riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi (SFP).

Hon efterlyste nytänkande på fem olika områden i riksdagens debatt om framtidsutskottets betänkande om arbetet.

– Vi måste få en genomgripande reform av familjeledigheterna som ger jämställda möjligheter. Arbetslivet måste reformeras så att vi för dialogen ned till arbetsplatserna och fattar besluten mer lokalt. Socialskyddet bör förnyas så att det bättre beaktar egenföretagare och frilansare, vars antal hela tiden växer.

Vidare lyfte Rehn-Kivi utbildningens och forskningens betydelse för att få fram en trovärdig klimatpolitik.

Hon uttryckte också sin oro för den hjärnflykt som pågår.

– I Finland finns många unga som åker utomlands för att studera och som bestämmer sig för att stanna utomlands. Det finns många orsaker till det. Det kan vara att arbete utomlands ger mera i handen efter skatt än i Finland. Det kan vara att en familj som bor utomlands har svårt att hitta en bostad till rimligt pris i huvudstadsregionen. Eller det kan vara så att finländaren som bor utomlands har en livskamrat som inte får uppehållstillstånd i Finland.

– Vi måste göra allt vi kan för att utbildade och kunniga finländare återvänder till Finland och är med och utvecklar detta land, säger Rehn-Kivi.

Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00