Tid att reagera på nya naturskyddsområden i Nyland ännu denna vecka

19.02.2019 kl. 13:44
Miljöministeriet har sänt ett utkast till förordning om inrättandet av naturskyddsområden i Nyland för utlåtande.

Ministeriet framför att de 100 nya föreslagna områdena  på totalt 36 823 hektar redan i huvudsak ingår i något skyddsprogram eller i Natura 2000-nätverket. En separat helhet utgör Porkkala naturskyddsområdet som utgör nästan 12 800 hektar, varav över 12 500 hektar finns på allmänna vatten.

 

Det är många olika naturtyper som ingår i en så här omfattande helhet. Ur Nylands fiskarförbunds synvinkel är det givetvis naturskyddsområdena ute till havs som är av strategiskt intresse för vår yrkeskår. 

 

Efter att ha bekantat oss med de nya tänkta naturskyddsområdena är vi mycket oroliga för att säljakten inom vissa områden förbjuds eller försvåras så att det i praktiken inte längre går att idka säljakt på sina håll i Nyland.

 

Säljakten är viktig med tanke på balansen i naturen. Ur yrkesfiskets synvinkel har balansen på sina håll redan rubbats i och med den rikliga förekomsten av både säl och skarv. Klart är att också andra faktorer påverkar, men genom att ytterligare försvåra jakten på säl är det klart att vi igen en gång försämrar förutsättningarna för det kustnära yrkesfisket. Är det verkligen det vi vill? 

 

Den andra stora frågan är om yrkesfisket försvåras eller förbjuds i de fall där det kommer att införas landstigningsförbud på öar och skär som nu används av yrkesfiskare. Ifall rätten att fästa fiskebragderna förbjuds på grund av landstigningsförbud går områden viktiga för yrkesfisket helt förlorade. Till vilken nytta måste vi fråga oss?

 

Många organisationer har lämnat in sina utlåtanden angående de förstorade naturskyddsområdena i Nyland, detta är bra och alldeles nödvändigt. Jag hoppas att vi nu tillsammans kan påverka förordningen så att den inte blir ytterligare en belastning för yrkesfisket och för jakten. Om vi vill trygga en levande skärgård och kunna äta inhemsk fisk kan vi inte hela tiden försvåra eller eliminera förutsättningarna för yrkesfisket.

Mikaela Nylander

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30