Krafttag behövs inom åldringsvården

01.02.2019 kl. 10:27
Svenska folkpartiet har idag tillsammans med de övriga oppositionspartierna lämnat in en interpellation om regeringens politik angående äldreomsorgen i Finland.

- Inget berättigar vanvård. Det är helt nödvändigt att gå till botten med de missförhållanden inom åldringsvården som nu uppdagats på olika håll i Finland, säger SFP:s partiordförande och riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson.

De stora vårdbolagen har ett gediget jobb framför sig för att återskapa förtroendet som vårdproducenter.

- Det är bra med valmöjligheter också inom äldrevården. Men vårdbolagen måste bevisa att deras främsta syfte är att erbjuda service av god kvalitet, inte att maximera vinsterna på patienternas bekostnad. Det är synnerligen oetiskt och oacceptabelt att skattepengar som ska användas för vård kanaliseras vidare till skatteparadis, säger Henriksson.

Regeringen har misslyckats och snabba åtgärder krävs för att säkerställa att äldre känner sig trygga oberoende var de bor.

- Vårt gemensamma ansvar måste vara att se till att de som är i mest sårbar situation kan garanteras en trygg vardag. Alla beslutsfattare både nationellt och kommunalt har nu ett stort ansvar att se till att motsvarande fall inte upprepas. Vårt samhälle måste vara seniorvänligt. Det ska vara tryggt att bli äldre, säger Svenska riksdagsgruppens ordförande Thomas Blomqvist.

- Vi behöver flera händer inom vården. I dag har vi bara en rekommendation som är skriven i lagen. Vi behöver en lagstadgad personaldimensionering för att trygga en god vård och omsorg, säger Blomqvist.
 

I Finland har vi ca. 25 personer som idag övervakar kvaliteten på åldringsvården jämfört med djurens välmående som övervakas av över 60 personer.

- Det är uppenbart att det behövs mera resurser till övervakningen inom äldrevården. Regeringens vårdreform utgår från en utökad självkontroll av bolagen. Det räcker absolut inte, avslutar Henriksson.

Thomas Blomqvist och Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55