HPV-vaccinet kan snart erbjudas åt både flickor och pojkar

24.01.2019 kl. 11:47
Institutet för hälsa och välfärd, THL har nyss skickat nya rekommendationer till social- och hälsovårdsministeriet om att ge HPV-vaccin även till pojkar.

HPV-vaccinet som skyddar mot papillomviruset som förorsakar bland annat livmoderhalscancer och strup- och muncancer ges redan nu åt flickor, som en del av det nationella vaccinationsprogrammet. Riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi gläds åt de nya rekommendationerna som hon talat för redan länge.


- Vaccinet är ett viktigt och effektivt sätt att motverka de sjukdomar som papillomviruset förorsakar. Med att vaccinera också pojkar kan vi öka skyddet avsevärt, säger Rehn-Kivi, som även fungerar som ordförande för riksdagens vaccinationsgrupp.

Rehn-Kivi tog upp ärendet första gången för ett år sedan i samband med den första internationella HPV-dagen den 4.3.2018. Enligt det nationella vaccinationsregistret som upprätthålls av Institutet för hälsa och välfärd är HPV-vaccinets täckningsgrad hos flickor i Finland under 80 procent. I vaccinationstäckningen finns dessutom märkbara regionala skillnader. Vaccinationstäckningen borde vara tillräckligt hög för att man ska kunna bli av med viruset helt och hållet. I Finland har det redan i tiotals år jobbats exemplariskt med bekämpning av sjukdomar förorsakade av papillomviruset bl.a. med hjälp av screening för att hitta tidiga stadier av livmoderhalscancer.

- Vaccin, screening och hälsosamma levnadsvanor är de viktigaste sätten att bekämpa livmoderhalscancer. Jag är mycket glad över de nya rekommendationerna och hoppas på att ministeriet snabbt kan ta ställning till ärendet för att förbättra skyddet för både kvinnor och män, säger Rehn-Kivi.
Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00